Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 6 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Anita Meijer koningin van het 5 Mei-concert: ‘Verademing, iedereen vrolijk’

De ‘echte koningin’, Máxima, was toeschouwer. Maar opvallend veel kijkers riepen good-old Anita Meijer gisteravond uit tot ‘koningin’ van het 5 Mei-concert in Amsterdam. „Wat een verademing. Honderd keer beter dan Glennis Krijs.”

Ruim 1,1 miljoen mensen keken gisteravond naar het Concert op de Amstel. Het jaarlijkse muzikale evenement rond de Amstel voor het Koninklijk Theater Carré werd na twee jaar afwezigheid door corona weer georganiseerd op Bevrijdingsdag.

5 Mei-concert vertrouwde afsluiting Bevrijdingsdag

Het 5 mei-concert is traditiegetrouw de afsluiter van de nationale bevrijdingsviering. Onder anderen operazangeres Tania Kross, rapper Fresku en rockband Navarone traden op. En de genoemde Anita Meyer natuurlijk. Zij zong haar megahit Why Tell Me Why uit 1981, door jong en oud nog altijd volop meegebruld. Later kwam zij terug voor One Day I Fly Away van Randy Crawford.

In de uitzending op NPO 1 kwam ook een compilatie van de bevrijdingsfestivals voorbij. Het Nationaal Comité 4 en 5 Mei had Suzan & Freek, Fresku, Duncan Laurence en Donnie dit jaar als Ambassadeurs van de Vrijheid gevraagd. Met de genoemde 1,1 miljoen kijkers stond de uitzending van het evenement gisteravond op plek drie in de lijst met best bekeken programma’s, aldus Stichting KijkOnderzoek. Hoe belangrijk vrijheid voor velen ook is, de voetballers van Feyenoord trokken nog twee keer zoveel kijkers.

Willem-Alexander geniet van Anita Meyer

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren volgens traditie aanwezig bij het concert. Net zo’n traditie is overigens een aantal toeschouwers die het spektakel vanuit een bootje in de Amstel mogen bekijken. Het koninklijk paar zat gewoon op een stoel en luisterde aandachtig naar het concert dat werd uitgevoerd door het symfonieorkest philharmonie zuidnederland. Willem-Alexander kon het optreden van onder anderen Anita Meyer goed waarderen. De koning klapte enthousiast en zong het refrein van haar hit Why Tell Me Why mee. Ook Dansen Op De Vulkaan van De Dijk, gezongen door Eric Corton, werd meegezongen door Willem-Alexander en Máxima.

En thuis op de bank? Daar werd ook volop meegezongen als we sociale media mogen geloven. Vooral met Anita Meyer dan! De 67-jarige popdiva kon voor velen niet meer stuk na haar optredens. Voor onderstaande twitteraar was haar genre blijkbaar compleet nieuw…

Maar verder: niets dan nog veel meer complimenten. Een kort overzicht:

20 jaar na de moord op Pim Fortuyn: ‘Konden we hem nog maar even lenen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Anita Meijer koningin van het 5 Mei-concert: ‘Verademing, iedereen vrolijk’
Sluiten