Judith Tielemans
Judith Tielemans Entertainment 28 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Theaters open, maar veel voorstellingen worden gecanceld

Theaters zijn weer open, maar met minder voorstellingen en publiek. Door de beperkte openingstijden tot 22.00 uur en het feit dat het publiek op 1,5 meter afstand van elkaar moet zitten, loopt de theatersector veel bezoekers mis. Theaters moeten door de aangepaste coronamaatregelen veel voorstellingen verplaatsen of annuleren, publiek afzeggen. Ze krijgen bovendien te maken met artiesten die niet onder de huidige maatregelen kunnen of willen optreden.

Een woordvoerder van de Stadsschouwburg Utrecht en een programmeur van Zeelandtheaters noemen het „een puzzel”. „Wat een probleem is, is dat veel kaarten al verkocht waren”, zegt de woordvoerder van de Stadsschouwburg Utrecht. „Dus we zijn bezig met loten en bijvoorbeeld voorstellingen verplaatsen naar andere, grotere zalen. Maar daar staan ook weer voorstellingen.” Sommige mensen moeten worden afgezegd, soms voor de vierde keer op rij. „Dat is heel naar.”

Theaters niet open op volle kracht

Ook artiesten zeggen hun optredens in de Schouwburg soms af, omdat zij „niet kunnen of willen spelen.” Zo liet Hans Teeuwen deze week weten dat hij niet wil spelen als bezoekers worden gecontroleerd op een coronapas.

Zalen zien er een stuk leger uit dan normaal. Rendabel is de heropening dan ook niet. „Er moet onder deze voorwaarden veel geld bij. Maar we kunnen weer spelen, wat we het liefste doen.” Ook de programmeur van Zeelandtheaters, waar Scheldetheater Terneuzen, Schouwburg Middelburg en Theater de Mythe Goes onder vallen, zegt dat theaters voor keuzes staan. „Gaan we mensen afzeggen, door bijvoorbeeld te loten? Of gaan we verplaatsen?” Er zijn daarnaast genoeg producties waarvoor nog nauwelijks kaarten zijn verkocht, doordat de theaters lang gesloten zijn geweest. „De verkoop daarvoor komt langzaam op gang.”

Niet rendabel

De geplande theatervoorstellingen in de Stadsschouwburg Groningen of De Oosterpoort gaan deels door. „Veel theater is seated, dus dat kan doorgaan met 1,5 meter afstand”, zegt een woordvoerster van SPOT Groningen, de organisatie achter de Stadsschouwburg Groningen en De Oosterpoort. Het theater is dan ook weer open, „maar met minder capaciteit en zeker niet op volle kracht.” Rendabel is de ‘heropening’ niet, meent de zegsvrouw.

Schouwburg Venray in Limburg heeft nog weinig voorstellingen gehad sinds de heropening, laat een medewerkster vrijdag weten. „Gister hadden we een voorstelling met weinig mensen. Morgenavond hebben we er een die wordt opgesplitst, omdat er minder mensen in de zaal kunnen zitten.” Het theater heeft voorstellingen moeten annuleren en verplaatsen. Het liefst zouden ze voorstellingen weer zoals normaal opvoeren, met een volle zaal. „Maar ja, het is niet anders.”

Culturele sector: ‘Uur extra open zorgt voor meer voorstellingen en publiek’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Theaters open, maar veel voorstellingen worden gecanceld
Sluiten