Julia Onclin
Julia Onclin Entertainment 23 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Katja Schuurman: ‘Had 180 aangiften van aanranding kunnen doen’

Katja Schuurman heeft op social media haar eigen ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag gedeeld. De presentatrice en actrice laat weten vaak slachtoffer te zijn geweest. „Ik had in mijn leven tot nu toe zeker 180 aangiften kunnen doen voor aanranding”, schrijft ze op Instagram in een reactie op de aflevering van BOOS over misstanden bij The Voice of Holland.

Aangifte deed Schuurman echter nooit. „Omdat ik dacht dat het normaal was. Dat het erbij hoorde. Dat de meeste mannen gewoon zo zijn. Nou zo zijn de meeste mannen niet! Zo horen ze in elk geval niet te zijn!”, legt de presentatrice uit.

Schuurman: ‘Praat jezelf geen schuld aan’

Schuurman doet een oproep aan vrouwen om soortgelijke verhalen te delen. Volgens haar is het belangrijk om te laten weten dat wat je overkomen is, niet normaal is. „Meiden en vrouwen die dingen hebben meegemaakt met mannen die niet goed voelden: sta op! Laat je horen! Praat jezelf geen schuld aan.”

Daar ligt volgens de presentatrice een belangrijk punt, want veel slachtoffers leggen, onterecht, de schuld bij zichzelf. „Waarom je ook bent meegegaan, waar dan ook naartoe, hoe het heeft kunnen gebeuren: het is allemaal onderdeel van een blijkbaar nog steeds algemeen geaccepteerd narratief. Geaccepteerd en bijna vanzelfsprekend gedrag.”

Boodschap voor mannen die over grenzen gaan

Naast de oproep die Schuurman doet aan vrouwen, heeft ze ook een boodschap voor mannen die wel over de grenzen van anderen heengaan. „Stelletje lompe, arrogante, narcistische, ongevoelige, simplistische, egocentrische, domme eikels. Kijk eens even in de spiegel”, begint ze. „Nee, kijk écht. Wat zie je? Wie zie je? Laat in je hoofd voorbij komen wat je hebt gezegd, gestuurd, gedaan. Wat voel je? Voel je íets? Voel je niks? Probeer even daar te zijn. Met jezelf. Met dat wat waar is. Want tenzij je te narcistisch bent, weet je precies wat onschuldig is en wat stiekem niet. En bedenk dan hoe je verder wilt.”

Hélène Hendriks ontvangt regelmatig dickpics: ‘Blijken vaak jonge gasten’

Tim Hofman maakt excuses voor eigen vrouwonvriendelijke opmerkingen: ‘Ik schaam me’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.