Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 20 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

John de Mol wist in 2019 al van seksueel grensoverschrijdend gedrag Jeroen Rietbergen

John de Mol is in april 2019 op de hoogte gebracht van het grensoverschrijdend gedrag van zijn zwager Jeroen Rietbergen bij The Voice of Holland. Dat zegt de mediamagnaat en bedenker van de RTL-talentenjacht in de aflevering van BOOS die vanmiddag online is verschenen.

„Ik was even sprakeloos en daarna werd ik echt razend”, zegt De Mol in de aflevering. De Talpa-baas belde Rietbergen op en zei dat hij direct alles uit zijn handen moest laten vallen en naar het kantoor moest komen. Toen Rietbergen tien minuten later arriveerde heeft De Mol hem naar eigen zeggen een half uur lang verbaal „alle hoeken van de kamer” laten zien. „En me zelfs twee keer moeten inhouden om hem niet plat op z’n bek te slaan.” De Mol vertelde Rietbergen toen dat als hij dit nog een keer zou doen, of zelfs maar een letter zou berichten aan een vrouw bij het programma, dat hij hem „met kop en kont” zou beetpakken en hem eruit zou gooien.

John de Mol: ‘Iedereen verdient een tweede kans’

Het was De Mol niet bekend dat het om meerdere vrouwen zou gaan. In de elf jaar dat de twee samenwerkten is er nooit een klacht binnengekomen, zegt de Talpa-baas. Een keer kwam er een klacht over een grensoverschrijdend WhatsApp-berichtje, waarop De Mol zijn medewerker een waarschuwing gaf. Volgens De Mol verdient iedereen „een tweede kans” en hij hoopte dan ook dat de kous met die waarschuwing af zou zijn.

Het desbetreffende „meisje” zou blij geweest zijn dat de situatie niet groter werd gemaakt dan slechts een waarschuwing. Er is geen onderzoek gestart, maar De Mol heeft de situatie naar eigen zeggen nauwlettend in de gaten laten houden en geen nieuwe meldingen gekregen. Linda de Mol zou overigens ook al hebben geweten van dit wangedrag.

Beschuldigingen richting Jeroen Rietbergen

Zaterdag maakte RTL bekend The Voice of Holland direct van de buis te halen vanwege verhalen van grensoverschrijdend gedrag achter de schermen. Tientallen vrouwen hebben tegen BOOS hun verhaal gedaan, aldus maker Tim Hofman. Bij negentien vrouwen ging het om Rietbergen.

Het gaat daarbij om kandidaten, medewerkers en ex-medewerkers van The Voice, allemaal jong en vrouw. Hofman: „Alle verhalen waren van bijna identieke strekking. Rietbergen maakt continue seksueel getinte opmerkingen naar vrouwen op de werkvloer en kandidates. Hij was voor vrouwen lastig om mee te werken en stuurde seksueel getinte berichten en foto’s van zijn geslachtsdeel.”

De vrouwen vertellen in het programma dat ze zich geïntimideerd voelden en dat het wangedrag van 2010 tot 2021 plaatsvond. Ingewijden beamen dit gedrag vanuit zijn machtspositie en zeggen dat iedereen binnen het programma er wel van wist. Maar velen deden het af als grapje, of zeiden dat Rietbergen „nou eenmaal zo is”.

Je vindt al onze artikelen over de misstanden bij The Voice of Holland hier.

Aangeefster in BOOS over The Voice: aangifte tegen Ali B is wegens verkrachting

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.