Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 10 aug 2021

Felicitaties (en herinneringen) stromen binnen voor jarige Kees van Kooten

Een waar icoon, al dan niet een menselijk monument, van Nederland, blaast vandaag 80 kaarsjes uit. Jawel, Kees van Kooten, misschien wel het meest bekend van Van Kooten en De Bie, is jarig. Op sociale media weten mensen niet hoe snel ze hem moeten feliciteren. Ze delen daarbij hun favoriete herinneringen, tv-optredens en hier en daar ook hun favoriete boek van de cabaretier en schrijver.

Mocht je Kees van Kooten niet kennen, dan ben je waarschijnlijk afkomstig uit een van de meer recente generaties. Van Kooten en De Bie was namelijk een behoorlijke hit in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. Een geheugenopfrissertje (of een kennismaking) met Kees van Kooten, hieronder als ‘De Vieze Man’ die een bonbon eet. Sorry als je net zit te eten, want richting het eind maakt het typetje zijn naam steeds meer waar.

Kees van Kooten jarig

Naast zijn vele typetjes (Zuster Laetitia, Koos Koets, Diana Charité en nog veel meer), kun je Van Kooten ook kennen van zijn vele boeken, bijvoorbeeld Veertig. Op sociale media noemen velen dat als hun favoriete boek van de cabaretier en schrijver. „Vandaag 2 x 40 jaar. Icoon van mijn generatie, die een onuitwisbare bijdrage leverde in beeld, geluid en woord”, schrijft een naamgenoot bijvoorbeeld.

Maar niet alleen Kees zelf heeft het goed gedaan in de Nederlandse mediawereld. Ook zijn kinderen, Kasper en Kim, zijn bekende gezichten. Zo kun je Kasper van Kooten kennen als Peter uit All Stars, of als Thomas van Loon uit De co-assistent. Dochter en actrice Kim speelde in onder meer Phileine zegt sorry en Hollands Hoop.

‘Hopen dat je helemaal losgaat’

De VPRO pakt ook een momentje om Van Kooten te feliciteren, geheel in stijl. De omroep deelt namelijk een video van een van zijn typetjes, ‘De Alleenstaande Vandaal’: „We hopen dat je helemaal losgaat op je 80ste verjaardag.”

Een paar van zijn fans reageren dat ze nog steeds de neiging hebben dat typetje na te doen, elke keer als ze in de trein zitten. Laten we maar hopen dat ze dat plan niet doorzetten.

Epstein-slachtoffer sleept prins Andrew voor de rechter om misbruik

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Felicitaties (en herinneringen) stromen binnen voor jarige Kees van Kooten
Sluiten