Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 5 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Internationale artiesten pas begin 2022 weer in Nederland te zien’

Wie na de coronacrisis een internationale act zoals The Rolling Stones of The Script wil zien, moet waarschijnlijk geduld hebben tot minstens begin 2022. Dat vertelt Danny Damman, directeur van de Ziggo Dome, in het AD.

„We zijn afhankelijk van landen om ons heen. Zo’n grote band moet een hele tournee draaien. Als Duitsland of Engeland nog dicht zijn, gaat het niet door”, aldus Damman.

Festivalzomer kun je afschrijven

Ook Duncan Stutterheim, medeoprichter en eigenaar van entertainmentbedrijf ID&T, ziet de nabije toekomst voor concerten en festivals in Nederland somber in. „Niemand durft het nog te zeggen, maar je moet realistisch zijn: de festival­zomer van volgend jaar kun je waarschijnlijk afschrijven. De voorbereidingen kunnen pas beginnen wanneer het zeker is dat de festivals door kunnen gaan. Vanaf dat moment is er zeker een half jaar nodig.”

De Nederlandse rapper, zanger, presentator en acteur Lil Kleine (Jorik Scholten) treedt op
“We zijn afhankelijk van landen om ons heen. Zo’n grote band moet een hele tournee draaien.” Foto: ANP / Paul Bergen

Damman voegt daaraan toe dat de ondernemingen creatief zijn, maar is wel kritisch op het handelen van de Tweede Kamer en minister Van Engelshoven. „Ze gaat harken om het te redden”, aldus Damman. „Over ons wordt tijdens zo’n debat niet gesproken.”

Coronasteun

Dat het mogelijk nog lang duurt tot er weer optredens mogelijk zijn, maakt het er niet beter op voor de vele evenementenlocaties die ons land rijk is. Onder andere de Ziggo Dome, AFAS Live en Westergas/A’DAM Toren hebben laten weten in aanmerking te willen komen voor extra coronasteun van de overheid.

De directies van de drie Amsterdamse evenementenlocaties zien dat er geld gaat naar de gesubsidieerde cultuur, maar dat hun zalen achter het net vissen. „In de Ziggo Dome zijn onze inkomsten inmiddels 98 procent minder. Dat is keihard. En ik merk dat niet gesnapt wordt hoe onze business werkt”, zegt directeur Danny Damman in Het Parool.

The show must go on

Zijn collega Birgitte de Winter (AFAS Live) wijst erop dat concertzalen vaak lang van te voren moeten programmeren: „Daarom strekken onze problemen zich nu al uit tot het najaar van 2021.” Duncan Stutterheim (Westergas/A’DAM Toren) voegt eraan toe: „Niemand durft het nog te zeggen, maar je moet realistisch zijn: de festivalzomer van volgend jaar kun je waarschijnlijk afschrijven.”

Een regenboogvlag tijdens het Milkshake Festival op het Westergasterrein in Amsterdam. / ANP

Volgens Damman is er sprake van „willekeur” bij het verlenen van steun. „Wij zijn niet ‘top of mind’ bij de mensen die subsidie geven omdat we het ons hele bestaan al zonder doen”, zegt Damman.

Maandag gaat de evenementenbranche onder het motto ‘The show must go on’ aandacht vragen voor de financiële nood als gevolg van de coronamaatregelen.

Lees ook: Vervoer van coronavaccins is nog niet goed geregeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.