Metro
Metro Entertainment 10 aug 2020 / 15:35 uur

Ricky Gervais is er helemaal klaar mee: ‘Cancel-cultuur is niet cool!’

Steeds meer mensen zijn klaar met de cancel-cultuur, waaronder Ricky Gervais. „Iedereen mag je een klootzak noemen, maar je zou niet naar de rechtbank hoeven voor een grapje.” Of online te worden geboycot.

Misschien wel een kansmaker voor Het Van Dale Woord Van Het Jaar 2020: cancel-cultuur, met een streepje ertussen. En wat het is? Het idee erachter is dat een bekend persoon iets opzienbarends zegt, waarna een groep mensen online er aanstoot aanneemt. Vervolgens wordt het idee aangewakkerd dat diegene gecanceld moet worden. Boete moet doen dus, bijvoorbeeld door de beëindiging van zijn of haar carrière.

Controverse

De term ‘cancel culture’ wordt nu vooral gebruikt wanneer bekende personen geboycot worden nadat zij met een aanstootgevende mening voor controverse zorgen. In het verlengde daarvan heeft Netflix bijvoorbeeld The League of Gentlemen en The Mighty Boosh verwijderd, nadat er veel kritiek op de series ontstond door het gebruik van ‘blackface‘ (een zwart geschminkt gezicht).

 

‘Niet cool’

Onder andere Ricky Gervais geeft nu zijn mening over de cancel-cultuur. De Britse komiek, bekend van onder meer After Life, vindt het „niet cool” dat mensen ontslagen worden omdat ze een andere mening of gevoel voor humor hebben. Dat zegt hij in een interview met de Britse Metro.

„Je mag er zelf voor kiezen om niet naar een komiek te kijken omdat je hem of haar niet leuk vindt”, zegt Gervais. „Maar als mensen proberen iemand te laten ontslaan omdat ze hun mening niet kunnen waarderen, die niets met hun baan te maken heeft, dat noem ik cancel-cultuur en dat is niet cool.”

Gervais vindt dat iemand niet aangeklaagd moet worden vanwege een grapje. „Iedereen mag je een klootzak noemen, iedereen mag stoppen met naar je show kijken, iedereen mag je dvd’s verbranden, maar je zou niet naar de rechtbank hoeven voor een grapje.”

Niet oordelen

Eergisteren liet zangeres Kelly Rowland via Instagram weten ook klaar te zijn met de cancel-cultuur. „Laten we PROBEREN eraan te denken om NIET over anderen te oordelen.”

De cancel-cultuur eist dat mensen er samen voor zorgen dat de samenleving inclusiever en diverser wordt. Doet iemand daar niet aan mee, dan roept men op om diegene te boycotten. Niet zoals het hoort, vindt de 39-jarige zangeres.

„Wij hebben ook niet de ruimte of autoriteit om dat te doen! Laten we niet vergeten om te leiden met liefde en vriendelijkheid, de wereld heeft genoeg negativiteit. Dus draag daar niet aan bij”, vult ze aan. Ze sluit af met een laatste oproep: „Stop met proberen God te zijn.”

Brief

150 Britse en Amerikaanse auteurs, wetenschappers en docenten hebben zich vorige maand in een open brief uitgesproken tegen de cancel-cultuur.

De groep schrijft in de brief dat ze de huidige „noodzakelijke afrekening” met raciale ongelijkheid toejuicht, maar dat ze de intolerantie voor afwijkende meningen niet aanvaardt. De brief, gepubliceerd in Harper’s Magazine, hekelt „publieke veroordeling en uitsluiting” en „morele zelfingenomenheid. Het wordt steeds normaler om op te roepen tot vergelding wanneer iemand iets zegt of denkt dat niet door de beugel zou kunnen.”

Volgens de schrijvers maakt de huidige (online) cultuur die heerst het publieke debat onmogelijk. „De beperking van het debat, hetzij door een repressieve regering of een intolerante samenleving, schaadt steevast degenen die geen macht hebben.”

De brief werd ondertekend door onder andere schaakgrootmeester Garri Kasparov en schrijvers Salman Rushdie, Margaret Atwood en ook J.K. Rowling, die al een tijdje onder vuur ligt door bepaalde uitspraken.

Voormalig president Obama van de VS zei vorig jaar nog dat het niet goed is als je anderen alleen maar veroordeelt. „Dat idee van je eigen zuiverheid, dat je nooit iets fout doet en nooit in opspraak komt, daar moeten we snel van af. De wereld is onoverzichtelijk, er zijn veel onduidelijkheden. Ook mensen die goede dingen doen, hebben gebreken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ricky Gervais is er helemaal klaar mee: ‘Cancel-cultuur is niet cool!’
Sluiten