Metro
Metro Buitenland 10 aug 2020 / 14:14 uur

Race tegen de klok: angst voor tweede olielek aan de kust van Mauritius

Een tikkende tijdbom is het. Met man en macht proberen reddingsteams een tweede olielek te voorkomen aan de kust van Mauritius. Twee weken geleden liep daar een Japanse olietanker vast op het rif.

Eind juli strandde de Japanse olietanker met vierduizend ton aan brandstof aan boord. Vorige week begon het schip olie te lekken. En daarmee dreigt het koraalrif, de mangrove bossen en het water rondom Mauritius ernstig vervuild en beschadigd te raken.

Het water in deze baai ziet zwart van de olie
Het water in deze baai ziet zwart van de olie (Foto: EPA / Laura Morosoli)

Olie verwijderen per helikopter

Volgens de Japanse beheerder heeft de tanker, genaamd MV Wakashio, zo’n duizend ton aan olie gelekt. Daarmee heeft deze milieuramp desastreuze gevolgen voor het onderwaterleven, dat een belangrijke bron van inkomsten is voor het eiland.

Helikopters probeerden olie naar de kust te vervoeren, maar pogingen om meer uit het ruim te pompen werden gedwarsboomd door ruwe zeeën en harde wind. De weersomstandigheden zullen pas tegen de avond verbeteren. De helikopters wisten wat olie te verwijderen, maar er is nog steeds 2.500 ton aan boord van het schip. Volgens premier Pravind Jugnauth verslechteren de scheuren in de romp van de tanker en bestaat het risico dat de boot doormidden splijt.

Diverse duikers signaleerden nieuwe scheuren in de romp van het schip en aan de kustlijn zijn krakende geluiden te horen. Momenteel zijn duizenden vrijwilligers bezig met een gigantische schoonmaakoperatie aan de kust.

Vrijwilligers, bedekt in olie, proberen hun steentje bij te dragen.
Vrijwilligers, bedekt in olie, proberen hun steentje bij te dragen. (Foto: EPA / Laura Morosoli)

Hulp uit Japan en Réunion

Japan stuurde vandaag een zeskoppig team, inclusief leden van de kustwacht, om te helpen. Daarnaast arriveerde ook een marineschip met technisch adviseurs uit Réunion, een Frans eiland in de Indische Oceaan. De Japanse beheerder van het schip, Nagashiki Shipping, biedt hun diepe excuses aan en zegt alle middelen in te zetten om het milieu te beschermen.

De olietanker belandde op een rif bij Pointe d’Esny op Mauritius. Een stukje kust dat bekend staat om idyllische stranden en bijzondere flora en fauna. Het heldere blauwe water bevat momenteel diep inktzwarte vlekken.

De politie zal een onderzoek starten en verklaringen afnemen bij de kapitein en bemanning van de Wakashio. Daarvoor namen rechercheurs zondag het logboek en de zwarte doos in beslag. Momenteel vragen veel mensen zich af waarom de regering de afgelopen twee weken, sinds het schip aan de grond liep, niet meer heeft gedaan. Mauritius heeft 1,3 miljoen inwoners die grotendeels afhankelijk zijn van de zee voor voedsel en het ecotoerisme.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Race tegen de klok: angst voor tweede olielek aan de kust van Mauritius
Sluiten