Metro
Metro Buitenland 11 jun 2020 / 22:05 uur

J.K. Rowling schreeuwt het van de daken: ‘Ik ben geen transfoob!’

Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling heeft in een lang persoonlijk essay op haar website duidelijk gemaakt dat ze absoluut geen transfoob is.

Dat deed ze naar aanleiding van kritiek op haar uitspraak dat ze niet wil dat genderidentiteit het idee vervangt van een biologisch bepaalde sekse. „Natuurlijk doet het leven van transgenders ertoe.”

„Ik vergat de belangrijkste regel van Twitter – verwacht nooit een genuanceerd gesprek – en reageerde op iets wat ik voelde als vernederende taal over vrouwen. Ik sprak over het belang van sekse en betaal sindsdien de prijs”, zegt de onder vuur liggende Rowling in een ruim 3600 woorden tellend verhaal.

Lees hier hoe ze onlangs onthulde waar Harry Potter écht geboren is…

Transkwesties

De schrijfster legt onder meer uit dat haar interesse in transkwesties vooral professioneel is omdat het terugkomt in een nieuw boek in de misdaadserie die ze schrijft onder haar pseudoniem Robert Galbraith. Rowling schetst vervolgens verschillende redenen waarom ze haar zorgen uitte en dat alles bespreekbaar moet zijn.

Ze verhaalt daarom ook over haar verleden waarin ze niet alleen slachtoffer was van huiselijk geweld maar ook van seksueel misbruik. „Ik benoem dat niet in een poging sympathie op te wekken maar uit solidariteit met de enorme aantallen vrouwen die net zo’n geschiedenis hebben als ik.”

Rowling zegt dat ze „buitengewoon veel geluk” heeft gehad. „Ik ben een overlevende, zeker geen slachtoffer. Ik heb alleen mijn verleden genoemd omdat ik, net als elk ander mens op deze planeet, een complex achtergrondverhaal heb dat mijn angsten, mijn interesses en mijn meningen vormt. Ik vergeet die innerlijke complexiteit nooit wanneer ik een fictief personage creëer en ik vergeet het zeker nooit als het gaat om transgenders.”

In de afgelopen dagen reageerden veel fans en queer-organisaties boos of teleurgesteld op de eerdere uitspraken van Rowling. Ook Harry Potter-vertolker Daniel Radcliffe en Fantastic Beasts-acteur Eddie Redmayne namen afstand van de tweets van de schrijfster.

Wat is een transfoob?

Transfobie is volgens Wikipedia de afkeer van of vooroordelen tegen transmensen en transseksualiteit, alsmede het vijandig en discriminerend gedrag dat uit dit gevoel voorkomt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
J.K. Rowling schreeuwt het van de daken: ‘Ik ben geen transfoob!’
Sluiten