Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 6 feb 2019 / 19:15 uur

Halló allemaal, wat fijn dat jullie terug zijn

De hitserie van 2018, De Luizenmoeder, is zondag 10 februari met een tweede seizoen terug op de buis. Wat gebeurde er vorig jaar allemaal?

Luizenwat??

Voor wie het vorig jaar echt heeft gemist: De Luizenmoeder is een comedyserie van AVROTROS. De serie speelt zich af op een basisschool en is een satire op het wel, vaak het wee en vooral het gedrag van schoolpersoneel en de ouders op het plein. Hoofdrollen zijn er onder meer voor Diederik Ebbinge, Ilse Warringa, Henry van Loon, Bianca Krijgsman en Jennifer Hoffman. Zondag start het tweede seizoen om 20.25 uur op NPO 3.

Kijkcijfers

Aflevering 1 scoorde op 14 januari 2018 met 545.000 kijkers voor NPO 3-begrippen goed, maar niet uitzonderlijk. Dat het gonsde op social media over de perikelen van (vooral) juf Ank, basisschool De Klimop en de ongemakkelijke humor leverde nog eens 205.000 ‘uitgestelde kijkers’ op. Daarna ging het los: aflevering 2 was al goed voor 1.400.000 kijkers die handenwrijvend en keihard lachend voor de tv zaten. De 4.745.000 op 4 februari betekende het hoogste kijkcijfer van heel 2018 (zelfs 1,1 miljoen meer dan de finale van Heel Holland Bakt).

Hallo allemaal

Het was niet uit je hoofd te krijgen, dat aanstekelijke liedje Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent waarmee juf Ank de dag voor de klas opende. De Gebroeders Rossig uit Wijchen gingen met het nummer aan de haal en scoorden er een carnavalshit mee. Later lieten de gebroeders (Donnie, Tonnie, Ronnie en Sjonnie) hun creativiteit in de la liggen en kwamen zij met een versie, voorzien van een nieuwe tekst: Hallo Sinterklaas. De eerste twee woorden in de Oudejaarsconference van Marc-Marie Huijbregts luidden, je raadt het al op welke melodie, Hallo Allemaal.

Kermis in de hel

Het gebruik van Hallo Allemaal ging de schrijfster ervan, Ilse Warringa (juf Ank), door merg en been. Dat gold ook voor de carnavalsversie die André van Duin samen met Roxeanne Hazes in De Wereld Draait Door uit zijn mouw schudde. Zij hoorde de melodie ooit toen haar dochtertje het op harp speelde op de muziekschool. In het Algemeen Dagblad zei Warringa: ,,DWDD voelde als een soort kermis in de hel. In dat beeld viel opeens alle gekte samen. Ik kreeg het niet meer gerijmd: mijn dochtertje op de harp en dan Matthijs van Nieuwkerk dijenkletsend bij die carnavalskraker. Het symboliseerde de hysterie rond De Luizenmoeder. Ik dacht: heel Nederland is gestoord, iedereen is gek geworden.”

(Geen) prijzen

Naast ergernis over de gekte leverde het de actrice en populairste juf van Nederland ook prijzen op. Warringa ontving op het Nederlands Film Festival een Gouden Kalf voor Beste actrice in een televisiedrama. Tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala werd zij onderscheiden met de Zilveren Televisiester beste acteur/actrice. De Luizenmoeder won als programma ook de Zilveren Nipkowschijf en op een festival in Venetië een prijs voor Beste comedy. De Televizier-Ring zelf ging volkomen onverwacht aan de neus van de cast voorbij. Die zit aan de vinger van Beau van Erven Dorens (5 Days Inside).

Grappen

De tv-kijker smulde van de rake grappen in De Luizenmoeder. Waar in het dagelijks leven de sfeer er door de zwartepietendiscussie niet beter op werd, werden grappen daarover in de serie vooral hilarisch gevonden. Zwarte Piet moest ook op De Klimop wit worden. Dat leverde fel protest op van een donkere gay-vader, die zich gediscrimineerd voelde.

Quotes

Op straat en social media werden quotes uit De Luizenmoeder veelvuldig gebruikt. Naast het eeuwige ‘Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent’, een kleine greep:

‘Liever een slappe lul dan een zure pruim’ (juf Ank).

‘Niet naar mijn kont kijken!’ (juf Ank).

‘Participizza’ (meester Anton).

‘Dat vinden wij niet raar, dat vinden wij alleen maar heel bijzonder’ (juf Ank).

Buitenland

Het luizenvirus is inmiddels naar andere landen overgeslagen en is te zien in Hongarije en in België. Bij onze Zuiderburen scoorde aflevering 1 met 800.000 kijkers beter dan bij de start in ons land. Juf Ank heet bij de Belgen juf Els. Jan Albert de Weerd, regisseur achter het Nederlandse succes, draait momenteel ook een Duitse versie voor Sat1: Die Läusemutter.

Halló allemaal, wat fijn dat jullie terug zijn
Luizenmoeder van het Jaar Saskia Witte.

Luizenradar.nl

De eerste Luizenmoeder van het Jaar-verkiezing werd het afgelopen najaar uitgeschreven door Luizenradar.nl. Deze website bestaat sinds 2012 en is een initiatief van hoofdluisbehandelmerk Prioderm. ,,De verkiezing was niet gelinkt aan de serie”, vertelt Jennifer Martens. ,,Het ging om het in het zonnetje zetten van luizenmoeders en aandacht vestigen op het belang van hoofdluiscontroles op scholen.” Martens zag door de tv-serie iets meer traffic op Luizenradar.nl. ,,Op Prioderm.nl was wel een enorme stijging – verdrievoudigd! – merkbaar.”

De échte Luizenmoeder

Saskia Witte is die Luizenmoeder van het Jaar 2018. Saskia is na elke schoolvakantie als luizenmoeder actief op basisschool De Toermalijn in Purmerend. Zij benadert een hoofdluiscontrole vooral speels. ,,Mag ik even kijken of ik olifanten in je haar kan vinden?”, vraagt ik dan. ,,Als de kinderen dan lachend aangeven dat dat natuurlijk helemaal niet kan, zeg ik ‘mag ik dan even kijken of er misschien hoofdluizen in jouw haren verstopt zitten?’ Ik vond het trouwens een supereer dat ik gekozen ben als luizenmoeder van het jaar. Maar ik ben natuurlijk niet de enige moeder. In de klas van mijn zoon doen we de controles met z’n vieren. De anderen verdienen net zoveel credits.”

Reageer op artikel:
Halló allemaal, wat fijn dat jullie terug zijn
Sluiten