Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 5 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

7 tv-series 2019 met een fashionstatement

Verschillende releases zullen de kijkers niet alleen veroveren met hun plots en personages, maar ook met bijzondere vermommingen en uitdossingen. Fans van zeven tv-series verwachten een geweldig 2019, omdat hun favoriete personages terugkeren op het kleine scherm. Zij kunnen weer het nodig visuele spektakel verwachten, met kostuums die viral zullen gaan. Welke series gaan een fashion statement maken?

Game of Thrones HBO
Game of Thrones. / Foto: HBO Foto: HBO

Game of Thrones, seizoen 8

De kostuums die in Game of Thrones worden gebruikt, hebben al jaren invloed op moderedacties en productontwikkeling. De modestukken en make-up gaan vele malen verder dan we traditioneel van series gewend zijn. De ontwerpers Michele Clapton en April Ferry gebruiken en mixen verschillende elementen, culturen en contexten om een ‘uniek universum te creëren’. Elke verhaallijn van de personages heeft een eigen stijl, met krachtige accessoires en symbolische looks. Een voorbeeld? Daenerys met haar minimalistische kleding, drakenaccessoires en vooral fabelachtige winterkostuums. Of Cersei, met haar steampunk-look van de evil queen. Deze twee behoren tot de meest bewonderde vermommings-elementen. In seizoen 8, vanaf half april op HBO, zullen we er weer veel meer van gaan zien.

7 tv-series 2019 met een fashionstatement
The Crown. / Foto: Netflix

The Crown, seizoen 3

In de eerste twee seizoenen van de serie over koningin Elizabeth en haar familie, zagen we de verfijndheid van de jaren ’50 en de ultra-vrouwelijke Diorstijl, maar ook de contrasten. Ontwerper Jane Petrie weet op subtiele wijze alle veranderingen die zich tijdens Elizabeths leven voordoen, in kostuums te vangen. Van sobere en pompeuze stijlelementen die de vorstin richting haar volwassenheid brengen tot de mode van de swingende jaren ’60, jaren die overigens meer pasten bij haar jongere zus Margaret. In het nieuwe seizoen van The Crown gaan we door naar de jaren ’70. We gaan zien hoe de koningin, haar zus en de kinderen zich blijven aanpassen aan de tumultueuze stijl van de 20e eeuw.

7 tv-series 2019 met een fashionstatement
The Chilling Adventures of Sabrina. / Foto: Netflix

The Chilling Adventures of Sabrina, seizoen 2

Angus Strathie, kostuumontwerper van The Chilling Adventures of Sabrina, wilde ontsnappen aan de esthetiek van de jaren ’90. Zij wilde haar eigen universum voor de beroemde heks Sabrina én de millennials scheppen. Dit met elementen als bordeauxrode lippenstift en helblond geverfd haar. Strathie voegde echter ook coole elementen uit de 20e eeuw toe. Sabrina kun je plaatsen in de jaren ’60. Haar tantes schommelen tussen de hippietijd en de klassieke elegantie van de jaren ’30, ’40 en ’50, terwijl haar neef weer een rocker uit de sixties is. De ontwerper wilde haar hoofdpersonage in een ‘eeuwige, dromerige herfst’ plaatsen en prachtig genoeg laten zijn om stapelverliefd te worden op haar uiterlijk.

7 tv-series 2019 met een fashionstatement
Catherina the Great. / Foto: BBC

Catherine the Great, miniserie

HBO lanceert dit jaar een serie met Helen Mirren als Catharina de Grote, de legendarische Russische monarch, tijdens haar laatste regeerperiode. Kijkers zullen gaan genieten van de esthetiek van het Rococo-tijdperk, hoepelrokken, extravagante en uitbundige stijl. Om beter te begrijpen hoe ontwerper Maja Meschede haar werken reconstrueerde, zou je schilderijen van Catharina moeten zien waarop zijn bont, brokaat en juwelen draagt.

7 tv-series 2019 met een fashionstatement
Big Little Lies. / Foto: HBO

Big Little Lies, seizoen 2

Het idyllische, maar tegelijkertijd donkere leven van de bevoorrechte huisvrouwen uit Californië, staat bol van outfits die je zowel in tijdschriften zou kunnen vinden als in het ‘echte leven’ zou kunnen dragen. In Big Little Lies zien we Madeline, Celeste en Renata. Allemaal hebben zij een eigen stijl van de perfecte huisvrouw uit de jaren ’50. Met alle kostuumstukken probeert Alix Friedberg te weerspiegelen wat elk personage verbergt.

7 tv-series 2019 met een fashionstatement
Killing Eve. / Foto: BBC

Killing Eve, seizoen 2

Villanelle is een moordenaar en een psychopaat en met haar uiterlijk lijkt zij op een reïncarnatie van Chloe Sevigny en Courtney Love tezamen. In Killing Eve worden stukken van diverse ontwerpers gebruikt om de krachtige veelzijdigheid van Villanelle te laten zien. Van Dries Van Noten tot Miu Miu, allemaal zorgen zij voor een statement en zo voor een complexe persoonlijkheid. Kostuumontwerper Phoebe de Gaye wilde Villanella een high fashion-achtergrond geven. Op die manier kan zij een hoofdpersoon zijn die haar armoede wil vergeten en zich door haar kleding sterker voelt. Daar gaan we dit jaar nog veel meer van zien.

7 tv-series 2019 met een fashionstatement
Stranger Things. / Foto: Netflix

Stranger Things, seizoen 3

Met Stranger Things zijn de glorieuze jaren ’80 met de zogeten shag-look, jeans, high rise-broeken en levendige kleuren terug. In dit nieuwe seizoen zien we verwijzingen naar de punkstijl en andere extravagante elementen van dat decennium. Dat alles wordt gecombineerd met mysterie, avontuur en pop!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.