Daisy Heyer
Daisy Heyer Eten & drinken 5 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Vergeet de gin tonic: de Pisco Sour is het helemaal!

Gin tonic, move over: het is de pisco sour die het dit jaar helemaal is op het gebied van cocktails. Althans, als we de kenners moeten geloven, want het drankje staat deze week in het zonnetje. Verschillende barren in Nederland creëeren deze week een variant op de bekende cocktail. Maar wat voor drankje is dat pisco nou eigenlijk?

Geen beschermde origine

Pisco is een sterke drank die wordt gemaakt van druiven. De drank wordt van oorsprong gedronken in zowel Peru als in Chili. De twee landen vechten al eeuwen om de rechten van het drankje, zodat enkel zij de ‘pisco’ mogen produceren, want de pisco heeft niet zoals bijvoorbeeld tequila een beschermde origine. We weten dus niet zeker waar de pisco écht vandaan komt, maar we hebben wel een vermoeden: de stad Pisco en de provincie Pisco liggen namelijk in Peru…

Beeld ter illustratie. / Gage Salyarde

Pisco was jarenlang in bescheiden mate in barretjes te vinden en is vooral bekend van de Pisco Sour, een romige en friszure cocktail die in Peru als aperitief wordt gedronken. Maar de Zuid-Amerikaanse drank verovert nu ook de rest van de wereld; zo werd er tijdens de London Cocktail Week 2018, ‘s werelds meest toonaangevende cocktailfestival, maar liefst 30 procent meer pisco geschonken dan het jaar daarvoor. Kortom, pisco is hip!

pisco door het hele land

Tussen 4 en 10 februari is het mogelijk om verschillende pisco sours onder anderen proberen bij C Amsterdam, Rosalia’s Menagerie (Amsterdam), Morgan & Mees (Amsterdam), Vesper (Amsterdam), Roses (Amsterdam), Labru (Rotterdam), Ceviche Y Maas (Rotterdam), Supermercado (Rotterdam), Tapisco (Den Haag) en de Five Points (Den Haag).

Metro’s receptje

We zouden Metro niet zijn als we geen receptje voor je een lekkere pisco.

de Avocado Acholado.
Het recept is bedacht door Julian Bayuni van de Vesper Bar.

Ingrediënten:

60 ml Pisco 1615 Avocado Acholado
30 ml tigers milk (saus die wordt gebruikt als marinade van Ceviche)
20 ml agave nectar
1 vers eiwit
Pimenton de la Vera (Een traditioneel gerookt paprikapoeder uit Catalonië)
Avocado Acholado: Blend 1 hele rijpe avocado met 250 ml Pisco 1615 Acholado tot het een gladde puree is.

Schenk alle ingrediënten in een cocktailshaker en shake zonder ijs. Vul de shaker vervolgens met ijs en shake hard. Schenk uit en fine strain in een voorgekoeld coupeglas. Garneer met Pimenton de la Vera.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.