Jasper van Vugt
Jasper van Vugt Entertainment 16 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

Lowlands in 10 legendarische momenten

Dit weekend is het weer tijd voor Lowlands. Er is geen festival in de wereld zoals het festival in de Flevopolder, en dat komt niet (alleen) door de muziek. Deze tien legendarische momenten in de 26-jarige geschiedenis maken Lowlands one of a kind.

1 Het feestje is in de HEMA (2011)

In 2011 meldt ook Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam zich op het festival in Biddinghuizen. En hoe! De opblaasbare worsten die ze in hun campingwinkel tegenover camping 4 verkopen, blijken het perfecte party-attribuut zodra het personeel ’s avonds het feestje start. Waar is de HEMA? Hier is de HEMA!

2 Theo (2004)

Lowlanders zijn sociale wezens. Daar kan Theo Vlaar uit Arnhem over meepraten. Hij liep even uit de rij om te gaan plassen en raakte vervolgens zijn vrienden kwijt, die hem vervolgens begonnen te roepen. Gevolg: duizenden mensen riepen het hele weekend én de jaren daarna te pas en te onpas ‘Theoooooo!’ Inmiddels is hij gevonden.

Klik hieronder om je boxjes te bestellen

JBL

3 Kees van Hondt (2005)

Lowlands 2005 wordt één grote takkezooi bij het optreden van DJ Kees van Hondt. Letterlijk, want de planten en bomen die als decor dienen van Lowlands worden massaal uit de grond getrokken en meegenomen naar de Lima-tent, waar Van Hondt (in het dagelijks leven bekend als Melkwegprogrammeur John van Luyn) een feest bouwt met hoempa-muziek, polka, volksmuziek en andere ‘Kwalitatief Hoogstaande Flauwekul’. Vanaf dat jaar is Kees van Hondt vaste gast en gaan er behalve takken ook opblaasdieren, hekken, crowdsurfers, campingtafels, kliko’s en wat al niet meer de lucht in. Eén grote chaos.

4 Sinaasappelgevecht (1996)

Lowlands is pas net geboren als een groep Lowlanders ziet dat er vuilnisbakken met sinaasappelschillen staan achter een jus d’orangekraampje. Voor de verkoper er erg in heeft vliegen de schillen door de lucht en breekt een inmiddels legendarische sinaasappelgevecht los. De geur van sinaasappel houdt het hele weekend aan.

5 Modderglijden (2006)

Aan beide kanten van Lowlands grootste podium de Alpha liggen hellingen. Als die nat worden nodigt dat uit tot wedstrijdjes modderglijen. Tijdens het optreden van de Arctic Monkeys doen tientallen Lowlanders wedstrijdjes buikglijden door de modder, toegejuicht door de mensen in de Alpha, die op de videoschermen zien wat er gebeurt.

6 Watergevecht (2012)

Lowlands 2012 is de warmste Lowlands ooit. Ideale situatie voor een watergevecht, waar tienduizenden Lowlanders aan meedoen. Met waterpistolen, flesjes water en waterballonnen. En een grote glimlach natuurlijk.

https://www.youtube.com/watch?v=ey4NSxBCr88

7 Magneetbar (2006)

Lowlands is niet compleet zonder verrassingen. Vaak ontstaan die spontaan, soms helpt de organisatie een handje. Zoals de geheime Magneetbar, bedacht door kunstenaar Jesse Limmen. Wie ‘m vindt en naar binnen gaat, moet het podium op en een performance doen voor het publiek dat jou voor ging. Na afloop krijg je een biertje. Zo trekt een bonte stoet van bekende en minder bekende Lowlanders voorbij, tot aan The Eagles of Death Metal, the Opposites en Anouk aan toe.

8 Foxtrot (1996-2002)

De oudere Lowlander denkt nog wel eens nostalgisch terug naar de Foxtrot, de tent die aan zijn eigen succes ten onder ging. Dit was de tent waar alles kon: van lezingen, poëzie, levenslied, variété tot het meest bizarre. Wat te denken van inhaken en meezingen met Vader Abraham, de Gong-show, het scheetconcert van Mr Methane, mannelijke wet t-shirt contests, Night of Comedy tot Freek de Jonge die zijn verjaardag in de tent vierde en 500 man met sambaballen liet meespelen met Satisfaction?

9 Tïtty Twïster (2011-2013)

De sleazy bikerbar Tïtty Twïster opent pas zodra het donker is. Tot het ochtendgloren draait DJ Joost van Bellen de vuigste plaatjes, paaldanst Wannabeastar, dansen er strippers en is er hardrockkaraoke. Wie aan de bar wil bestellen, doet dat tussen de benen van de op de bar dansende paaldanseressen door.

https://www.youtube.com/watch?v=DE9tkjhqFbE

10 Sluiting festivalterrein zondag op maandag (2004?-2016)

Aan al het goede komt een eind. Maar dat eind kan best even wachten, zelfs als het inmiddels een uurtje of vijf is na de laatste Lowlandsdag en de security vriendelijk maar geleidelijk iedereen van het festivalterrein naar de camping probeert te krijgen. Zo ontstaat er een spel tussen Lowlanders en security, waarbij die eersten de beveiligers toezingen en bedanken voor een geslaagd weekend. Om vervolgens het feest voort te zetten in de washokken op de camping.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.