Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 30 mei 2018

5 x Pablo Escobar als bron van inspiratie

Het leven van Pablo Escobar is vanaf deze week in de bioscoop te zien in de nieuwe film Loving Pablo. Hoewel de Colombiaanse drugshandelaar in 1993 al overleed, blijft hij een dankbaar onderwerp voor films en series. Een overzicht.

Loving Pablo Escobar

Verhaal: De nieuwste op het leven van Pablo Escobar gebaseerde film is Loving Pablo. De film volgt de opkomst en de ondergang van Escobar en laat zien hoe hij met cocaïnehandel niet alleen miljarden vergaarde, maar ook duizenden mensen de dood injoeg. Het verhaal wordt verteld vanuit de ogen van journaliste Virginia Vallejo. Hoe kon zij een stormachtige affaire onderhouden met een man die zoveel terreur veroorzaakte in zijn land?

Hoofdrollen: De rol van Escobar wordt gespeeld door Javier Bardem. De rol van de journaliste door Penelope Cruz.

Regie: Fernando Léon de Aranoa

Opvallend: Bardem en Cruz zijn ook in het echt een stel. Ze leerden elkaar tien jaar geleden kennen op de set van de film Vicky Christina Barcelona. Inmiddels hebben ze ook twee kinderen.

Jaar: 2018

Narcos. /Netflix

Narcos

Verhaal: Een van de meest bekende Escobar-vertellingen is ongetwijfeld Narcos, de Netflix-serie die in 2015 gelanceerd werd door de streamingsdienst. Narcos vertelt Escobars verhaal vanuit het perspectief van de DEA-agenten Javier Pena en Steve Murphy, die opgezadeld zijn met het onderzoeken van het Medellínkartel. In flashbacks vertelt de serie het verhaal van eind jaren 70 tot begin jaren 90. Escobar zelf sterft aan het eind van seizoen 2, maar de serie ging – naar volle tevredenheid van de fans – gewoon door. Dit jaar staat seizoen 4 op de planning.

Hoofdrollen: Wagner Moura (Escobar), Pedro Pascal (Pena) en Boyd Holbrook (Murphy)

Regie: José Padilha

Opvallend: Hoofdrolspeler Wagner Moura zet Escobar overtuigend neer en dat is extra knap als je bedenkt dat de acteur geen Colombiaan, maar Braziliaan is. Hij sprak dus Portugees, maar leerde voor de serie Spaans.

Jaar: 2015 – nu

Blow

Blow

Verhaal: De film Blow gaat over hoe het de jonge drugshandelaar George Jung lukte om ergens in de jaren 70 de grootste cocaïne-importeur van de Verenigde Staten te worden. Uiteraard met dank aan onze hoofdpersoon Pablo Escobar, over wie de jonge George hoort terwijl hij in de bak zit. Gefascineerd door de grote baas en diens immense kartel, vertekt George na zijn vrijlating naar Colombia om Escobar te ontmoeten en uiteindelijk diens rechterhand te worden.

Hoofdrollen: Johnny Depp speelt de rol van George. Escobar wordt gespeeld door Cliff Curtis, een acteur uit Nieuw Zeeland.

Regie: Ted Demme

Opvallend: Wij denken bij het woord blow misschien eerder aan een jointje, in de Amerikaanse straattaal is het aan ander woord voor cocaïne.

Jaar: 2001

Cast van Paradise Lost

Paradise Lost

Verhaal: De Canadese surfleraar Nick wordt tijdens zijn werk verliefd op de mooie Colombiaanse Maria. Het is meteen dikke mik tussen de twee en ze besluiten te trouwen. Maar dat kan niet zonder dat Maria haar aanstaande heeft voorgesteld aan haar favoriete oom: Pablo Escobar. Het wordt Nick al snel duidelijk dat zijn leven na de ontmoeting met deze crimineel nooit meer hetzelfde zal zijn. De film wordt omschreven als een angstaanjagende thriller.

Hoofdrollen: Josh Hutcherson als Nick, Pablo Escobar wordt gespeeld door Benicia del Torro.

Regie: Andre Di Stefano

Opvallend: Hoewel sommige site beweren dat het verhaal gebaseerd is op een echte gebeurtenis, is daar vooralsnog geen bewijs voor gevonden. Desalniettemin geloven we maar al te graag dat iemand als Pablo Escobar ook de nodige druk uitgeoefend moet hebben op familieleden die niets te maken hadden of wilden hebben met zijn cocaïnehandel.

Jaar: 2014

The Infiltrator

The Infiltrator

Verhaal: Net als in de serie Narcos gaat ook dit Escobar-verhaal over een agent die belast is met de ondankbare taak om het kartel op te rollen. Anders dan in de serie moet agent Robert Mazur dit niet vanaf het bureau doen, maar dient hij onder een andere identiteit te infiltreren in het netwerk. Zijn missie is niet alleen om 85 drugsbaronnen te ontmaskeren, maar ook om de betrokkenheid van een bekende bank bij de handel te bewijzen. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Hoofdrol: Breaking Bad’s Bryan Cranston schittert als agent Mazur. Escobar zelf komt in deze film gek genoeg niet in beeld.

Regie: Brad Furman

Opvallend: Acht jaar voor deze film tot stand kwam, noemde Bryan Cranston, terwijl hij Walter in Breaking bad speelde, al eens een boek van agent Robert Mazur.

Jaar: 2015

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
5 x Pablo Escobar als bron van inspiratie
Sluiten