Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 30 mei 2018

2001: A Space Odyssey viert verjaardag in bioscoop

Ter ere van 50 jaar Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey, keert de epische sciencefiction-vertelling terug in de bioscoop.

Voor het eerst sinds de oorspronkelijke release op 4 april 1968 keert 2001: A Spacy Odyssey terug in de bioscopen. In vijftig filmzalen door het hele land en in Eye Filmmuseum wordt de legendarische film van regisseur Stanley Kubrick opnieuw vertoond.

De film is een beetje opgekalefaterd voor zijn nieuwe release, maar daarbij zijn geen digitale trucs gebruikt, laat distributeur Warner Bros. Pictures weten. Wel zijn er nieuwe technieken aangewend die gebruikmaken van de originele negatieven van de film. Het gaat hier om een fotochemisch proces. Deze ‘niet-gerestaureerde’ beelden moet de kijkers van nu hetzelfde laten beleven als de kijkers van toen. Christopher Nolan – een groot bewonderaar van de reeds overleden Amerikaanse regisseur Stanly Kubrick – heeft nauw samengewerkt met het team bij het masteren van deze film.

2001: A Space Odyssey is Stanley Kubrick’s Oscarwinnende sciencefiction-klassieker waarbij de mens tegenover de machine komt te staan. De film vertelt een verhaal over de connectie tussen de aarde en de ruimte op een manier die op dat moment nog niet eerder was vertoond. Stanley Kubrick verlegde de grenzen op het gebied van filmmaken en werd met A Space Odyssey een van de revolutionairste en invloedrijkste filmmakers aller tijden. De film tartte de verbeelding van critici en publiek op een manier die tot op de dag van vandaag nagalmt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
2001: A Space Odyssey viert verjaardag in bioscoop
Sluiten