Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 30 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarschuwing: “Rooster geen marshmallows boven lava”

Het klinkt zo idyllisch: een marshmallow aan een stokje vastmaken en boven een Hawaïaanse lavastroom gereed te maken voor consumptie. Het klinkt als een goed verhaal en erg avontuurlijk maar het is echter geen strak plan, zo waarschuwt de U.S. Geological Survey.

Ze beantwoorden hiermee de vraag van een Twitteraar die hen vroeg of het veilig was om de spekjes te roosteren boven een lavastroom er vanuit gaande dat je een erg lange stok hebt. Het antwoord van het Amerikaanse instituut was stelling. „Nee. Zeker niet. En ga het ook absoluut niet proberen."

Ranzige marshmallows

De USGS zegt dat het niet alleen onveilig is, maar ook niet erg smakelijk. De gassen die vrijkomen bij een vulkaanuitbarsting, zoals zwaveldioxide en zwavelwaterstof, stinken nogal. Daarnaast zal het zwavelzuur de zoete smaak van het snoepgoed niet ten goede komen. „Dit kan een erg spectaculaire chemische reactie veroorzaken", meent de USGS.

Vulkaangassen en lavastromen zijn niet alleen slecht voor de smaak van marshmallows maar ook slecht voor het menselijk lijf. De lava kan temperaturen bereiken van boven de duizend graden, wat direct contact exact met een lichaam doet is goed zichtbaar in de resten van Pompeii. Bovendien kunnen de gassen, die ruiken naar bedorven eieren, giftig zijn wanneer ze worden ingeademd.

De uitbarsting van de Hawaiiaanse Kilauea vulkaan begon op 3 mei en nog steeds gaande. In de weken dat de vulkaan lava spuwt heeft de USGS al meerdere waarschuwingen uitgegeven. De meeste hiervan waren iets serieuzer van aard. Omwonenden van de vulkaan moesten geëvacueerd worden en de gloeiendhete lavastroom heeft tientallen huizen verwoest op haar langzame maar destructieve pad naar de oceaan. Op dit moment is de allerhoogste staat van paraatheid van kracht op het grootste eiland van de Hawaii-archipel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.