Kasper Hermans
Kasper Hermans Entertainment 19 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Monopolie: bijna alle grote concerten in Amsterdam

Wie grote artiesten (in grote zalen) in Nederland wil zien optreden moet – festivals niet meegerekend – eigenlijk altijd naar Amsterdam komen. Meer dan tachtig procent van de grote concerten wordt in de hoofdstad gehouden, zo meldt onderzoeksbureau Respons dat haar bevindingen presenteerde op Eurosonic Noorderslag in Groningen.

Drieduizend

Voor een groot concert moeten er drieduizend man aanwezig kunnen zijn, zo werd bepaald. Dit betekent dat de 013 in Tilburg – dat de grens van meer dan 3.000 net niet haalt – TivoliVredenburg (Utrecht), Doornroosje (Nijmegen), Paradiso (Amsterdam) en vele andere zalen niet in dit onderzoek zijn opgenomen.

In Amsterdam zitten de grote zalen bovendien op een paar hectare. De AFAS Live, de ZiggoDome en de Amsterdam Arena vormen namelijk de top drie. Daarachter komen pas het Philips Stadion (waar voornamelijk Guus Meeuwis optreedt) en het Goffertpark.

In totaal vielen er in 2017 199 concerten in de categorie ‘groot’. Daar kwamen in totaal zo’n 2,6 miljoen bezoekers op af, die 142 miljoen euro aan tickets betaalden. De gemiddelde kaartprijs was dus 54,62 euro.

Koning Guus

Overigens vermaakte Guus Meeuwis met zijn concerten in het Philips Stadion en de Ziggo Dome de meeste bezoekers. Daarmee troeft hij de Toppers, André Rieu (op ‘t Vrijthof), U2 en The Rolling Stones af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.