Amarins de Boer
Amarins de Boer Geld & Carrière 19 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Vrijdag minst productieve dag van de week

Zit jij ook al met je gedachten ver in het weekend en is je concentratie ver te zoeken? Je bent niet de enige. Uit onderzoek van het Amerikaanse softwarebedrijf Redbooth blijkt namelijk dat vrijdag de minst productieve dag van de week is. Tel daarbij op dat januari ook nog eens de minst productieve maand van het jaar is en je begrijpt waarschijnlijk waarom je zonet alweer door je tijdlijn op Facebook scrolde.

Facebooktijdlijn

Op maandagmorgen om elf uur daarentegen zijn we het meest productief. En dan naarmate de week vordert, neemt de productiviteit af. Als je kijkt naar de maanden, dan geldt het omgekeerde: in de maanden september, oktober en november verzetten we verreweg het meeste werk. Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met deadlines waar bedrijven dan meer mee te maken. In het voorjaar zijn die deadlines er over het algemeen minder.

Lunch

Wat verder blijkt uit het onderzoek waarbij twee jaar lang honderdduizenden werknemers zijn gevolgd? We gaan vol goede moed naar ons werk, ronden een paar verplichtingen af, gaan lunchen en belanden dan vervolgens massaal op YouTube of andere sociale mediakanalen. Het gevolg: de productiviteit neemt af. Het idee dat we acht uur lang productief zijn, is volgens de onderzoekers daarom echt een illusie.

Het is trouwens niet de eerste keer dat die laatste conclusie wordt getrokken. Uit Brits onderzoek bleek dat werknemers maar drie uur per dag productief zijn. De rest van de tijd waren ze bezig met sociale media, eten, kletsen met collega’s of het zoeken naar een andere baan…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.