Jelmer Visser
Jelmer Visser Entertainment 24 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Frontman the Fall Mark E. Smith (60) overleden

Mark E. Smith is overleden. Hij was de frontman van de Britse band The Fall en is 60 jaar oud geworden. Dit bracht het management van de band op woensdagavond naar buiten. Smiths kwakkelde al een tijdje met zijn gezondheid. In de tweede helft van 2017 werden er concerten van de band afgelast vanwege de gezondheid van de zanger.

The Fall

De Brit Mark E. Smith werd geboren in 1957. Hij richtte samen met Martin Bramah en Tony Friel in 1976 de postpunkband The Fall op. Hij stond bekend als een frontman die lastig was om samen mee te werken, de band wisselde vaak van samenstelling. Er hebben in de afgelopen decennia meer dan 60 muzikanten in zijn band gespeeld.

Smith bracht bijzonder veel albums uit. Vorig jaar releaste hij zijn 32ste studioalbum met de naam New Facts Emerge. Ook tradt hij nog tot vorig jaar op indien zijn gezondheid dat toeliet. Zo besteeg hij afgelopen herfst in een rolstoel het podium om zijn concert toch door te kunnen laten gaan. The Fall ontstond eind jaren ’70 toen het punkgenre in zijn nadagen zat. De zanger had een rauw stemgeluid, een stemgeluid dat soms meer leek op spreken dan zingen.

The Fall heeft meer dan 40 jaar muziek gemaakt en begon als een postpunkband. In de jaren ’80 kwam er meer ruimte voor popinvloeden bij het collectief. Begin jaren ’90 kwamen hier elektronische en dance-invloeden bij. Vanaf eind jaren ’90 kregen de gitaren weer de overhand en werd The Fall weer meer een rockband.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.