Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 7 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

15 jaar en de handen al vrijwillig uit de mouwen

„Ik raad iedereen aan om vrijwilligerswerk te doen”, zegt Daphne. Donderdag 7 december is het Internationale Vrijwilligersdag.

Ze is nog maar 15, maar Daphne Kremer uit Winterswijk doet al meer dan een jaar vrijwilligerswerk. Nadat zij een maatschappelijke stage liep bij Humanitas Oostelijke Achterhoek, is Daphne er gebleven om regelmatig de handen uit de mouwen te steken.

Meer dan handen

De drukke tiener (ze speelt ook nog saxofoon, schrijft voor de schoolkrant en heeft een horecabijbaantje op een golfbaan) kreeg onlangs te horen dat zij als een van de vele vrijwilligers in het land kans maakt op een ‘Meer dan handen vrijwilligersprijs’. Deze prijzen worden jaarlijks uitgereikt om vrijwilligers en hun organisaties in het zonnetje te zetten. Vanaf donderdag, de Internationale Vrijwilligersdag met het thema Vrijwilligers maken het verschil, kan er gestemd worden (zie onderaan).

„Toen ik hoorde dat ik vrijwilligerswerk zou kunnen doen, sprak mij dat heel erg aan. Ik vind het leuk om allerlei taken te verrichten”, zegt Daphne. „Humanitas Oostelijke Achterhoek zet zich in voor jonge en oudere mensen die het moeilijk hebben, eenzaam zijn en een steuntje in de rug nodig hebben. De organisatie heeft ook een Vriendencafé en daar help ik mee bij bijvoorbeeld bingo’s en barbecues.”

Schrijven voor dementerende

Maar dat niet alleen. Daphne zet zich ook in voor de activiteit Levenstijdschriften. „Voor een oudere dame schrijf ik in stukjes haar levensverhaal op en ik plaats er foto’s van nu en vroeger bij. Die mevrouw is dementerend en door het tijdschrift komt ze weer achter dingen van toen en onthoudt zij dingen beter.”

15 jaar en de handen al vrijwillig uit de mouwen
Daphne vrijwillig aan de slag

Daphne hoopt nog lang vrijwilligerswerk te mogen doen. „Zo lang als het kan, want ik vind het leuk en belangrijk.” Dat ze nu is voorgedragen voor een prijs, vindt ze heel bijzonder. „Ik had dat nooit verwacht. Ik ben nog maar 15, dus ik vind het best apart.” De nominatie op zich vindt Daphne al leuk genoeg. „Als ik de prijs niet krijg dan gun ik het een ander ook heel erg. Maar misschien maak ik wel kans omdat ik de jongste vrijwilliger ben.”

Vrijwilligerswerk breed

Hoewel Daphne voor zover ze weet geen leeftijdsgenootjes heeft die net als zij vrijwilligerswerk doen, raadt ze het anderen zeker aan: „Sommigen denken dat vrijwilligerswerk altijd met oudere mensen is, maar het kan juist heel breed zijn en ook met jongeren. Ga het gewoon eens proberen zou ik zeggen, dan weet je zelf hoe het is om vrijwilliger te zijn.”

Stemmen op vrijwilligers

Zo’n 5 miljoen Nederlanders doen vrijwilligerswerk. Zij zorgen er onder meer voor dat kinderen kunnen sporten, er groen is in de buurt, ouderen ondersteuning krijgen, de EHBO is geregeld op festivals en branden worden geblust. Als blijk van waardering reikt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) – samen met VNG en NOV – de ‘Meer dan handen vrijwilligersprijzen’ uit. Stemmen voor de publieksprijs kan tot en met 30 januari via Vrijwilligersprijzen.nl op ruim 100 projecten en vrijwilligers in drie categorieën: lokaal, landelijk en de Vriendenloterij Passieprijs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.