Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 17 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Van Mumbai tot Maaskantje: filmbedevaartsoorden

Een verslaggever van Radio 1 berichtte gisteren over ‘slumtours’ in Mumbai, waarbij filmliefhebbende westerlingen een kijkje nemen in de sloppenwijken van de Indiase metropool waar de Oscarwinnende film Slumdog Millionaire zich afspeelde. Het is niet de enige plek waar het druk werd na het succes van een film.

Cafetaria ’t Pleintje, Den Dungen – New Kids
De vijf foute hangjongeren van New Kids uit het Brabantse gehucht Maaskantje waren tussen 2007 en 2013 een enorme hit op internet, tv en in de bioscoop. Gevolgen: pubers in heel Nederland brulden door New Kids beroemd geworden oneliners als ‘Niemand komt aan Maaskantje’ en ‘Wat denkte gij jongu?’ en in Cafetaria ’t Pleintje in Den Dungen, dat een belangrijke rol speelt in New Kids, kwamen fans tot uit Oostenrijk kipknotsen eten.

Fans van New Kids.

Bergues, Frankrijk – Bienvenue Chez Les Ch’tis
Deze film over man uit het zonnige zuiden die door zijn baas verplicht wordt in het door veel Fransen verfoeide noorden te gaan wonen, trok twintig miljoen mensen naar de bioscoop. Bergues kreeg daardoor in 2008 ineens meer dan dertigduizend extra toeristen over de vloer. In Parijs zou het niet opvallen maar het vierduizend zielen, een kerk en een boulangerie tellende Noord-Franse stadje raakte erdoor verstopt.

Een stoet filmfans in Bergues.

Ko Phi Phi Leh, Thailand – The Beach
Het gelijknamige boek van Alex Garland bracht al wat extra belangstelling op gang, maar nadat er een film van The Beach was gemaakt met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol wilde bijna elke backpacker naar het Thaise eilandje Ko Phi Phi Leh. Uit een tekst in een online-reisgids: ‘Het zand op de stranden is bijna zijdezacht en het water is het meest heldere turkooizen water dat je ooit gezien hebt. Je kunt er prachtig snorkelen en duiken’.

Het strand uit The Beach.

Alnwick Castle, Groot-Brittannië – Harry Potter
Beter bekend als Zweinstein uit de eerste twee Harry Potter-films. Het kasteel maakte handig gebruik van de populariteit van de tovenaarsleerling en organiseert het hele jaar door thema-activiteiten zoals vliegen op een bezemsteel. Het kasteel en de kasteeltuinen puilden al uit van de filmfans, de laatste tijd kwamen er ook nog fans van Downton Abbey bij omdat het kasteel ook een belangrijke rol speelde in twee kerstspecials van de bewierookte Britse serie.

Bezoekers van Zweinstein.

Bankje Leidsegracht, Amsterdam – The Fault In Our Stars
In The Fault In Our Stars reizen twee verliefde tieners met kanker af naar Amsterdam. Op het bankje aan de Leidsegracht gaan ze met elkaar in gesprek, waarna wordt gezoend. Door het succes van de film (en het boek) kon je er een tijd lang niet voorbijfietsen of er zaten een paar selfiesmakende tieners op. Op een dag in 2014 verdween het bankje plotseling, waarschijnlijk werd het uit de grond gerukt – het was al oud – door een hartstochtelijke fan.

Romantiek op de Leidsegracht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.