Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 12 mei 2016 / 15:18 uur

Van Inkel in Mali (slot): soms maar 2 slokken water

Jeroen van Inkel was op missie in Mali. De dj van Radio Veronica deed mee met onze militairen om aandacht te vragen voor de Koninklijke Landmachtdagen. Zijn missie zit er nu op.

Hoeveel water drink jij per dag, Jeroen? Interessante vraag, dacht ik nog. Nooit over nagedacht. Ik drink altijd asociaal uit de kraan thuis, dus ik meet het eigenlijk niet. Ik denk een liter per dag?

Gieten

In Mali moet je veel drinken, daar moet je echt op letten, zei de legerarts toen ze met een ferm gebaar de vaccinaties in mijn bovenarm boorde. Hier op het VN-kamp Castor in Mali West-Afrika ben ik erachter gekomen dat 6 liter per dag heel normaal is. Terwijl ik onder een geïmproviseerd zonnedakje naast onze slaaptent zit en de derde liter van de dag naar binnen giet, zie ik verderop vol in de zon een paar soldaten op een paar containers wat werkzaamheden verrichten. 49 graden is het en die lui doen gewoon hun zware werk alsof er niets aan de hand is.

Geen boe of bah

De laatste dag is aangebroken en ik ben straks weer comfortabel thuis. Tien dagen was ik hier met mijn ochtendshow en ik kan geen boe of bah meer zeggen. Deze mannen en vrouwen van de landmacht zitten hier wel vier maanden en soms nog langer. Ik neem mijn nat bezwete Veronicapet voor hen af en maak een diepe buiging. Ontzettend veel respect voor al deze mensen die hier maar al te vaak onder gevaarlijke omstandigheden orde en stabiliteit proberen te brengen in de hoop de mensen hier een goed bestaan te bieden. Chapeau!

Bewust drinken

Als ik straks thuis ben, zal ik trouwens de eerste weken wat bewuster het water drinken dat zo vanzelfsprekend uit de kraan komt. Want die vragende kindergezichtjes die mij aankeken als ik ongegeneerd uit een fles water stond te lurken, zal ik niet snel vergeten. „Dat is niet zo beleefd Jeroen”, zei één van onze begeleiders. „Deze mensen leven soms op twee slokken water per dag.” Over respect gesproken.

Jeroen van Inkel in Mali
Jeroen van Inkel (rechts) met sidekick Martijn Zuurveen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Van Inkel in Mali (slot): soms maar 2 slokken water
Sluiten