Rens Oving
Rens Oving Nieuws 12 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Mannen uit Flevoland frauderen het meest

Ben jij een 30-jarige man uit Almere of Lelystad met een oude deuk in je auto? Dan heb je misschien wel plannen om de verzekering op te lichten.

Het Verbond van Verzekeraars deed onderzoek naar wie de meeste fraude met verzekeringen plegen. En mannen uit Flevoland sprongen daar duidelijk uit.

Verbrande huisraad

Mannen zijn sowieso de grootste fraudeurs. Vooral schade aan motorvoertuigen en verbrande huisraad wordt door hen expres duurder gemaakt dan deze in werkelijkheid was.

Onder vrouwen is de reisverzekering het populairst om op te lichten. Bij terugkomst een niet verloren zonnebril vergoed krijgen, is immers zo gedaan.

Onder de loep

Omdat het controleren van alle aangiftes onbegonnen werk is, gebruiken verzekeraars risicoprofielen. Door wie de claim wordt ingediend, speelt daarbij ook een rol. „Het kan een aanleiding zijn om nog een keer goed naar een claim te kijken”, zegt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars.

Niet alleen wie, maar ook waar de claim vandaan komt, speelt daarin mee. In Flevoland, Zuid-Holland en Limburg wordt relatief veel gefraudeerd. Friezen en Zeeuwen blijken het braafst.

Motorliefhebbers uit Rotterdam

Wie alles bij elkaar voegt, kan met die informatie een heel eind komen. Zo blijken 36-jarige motorliefhebbers uit Rotterdam en 40-jarige vrouwen uit Haarlem op een fiets net wat vaker te frauderen dan jonge scooterrijdsters uit Almere of gepensioneerde caravanbezitsters uit Roodeschool.

Ook dames uit Leiden die hun annuleringsverzekering aanspreken of booteigenaren uit Hellevoetsluis zijn vaker verdacht.

Wie een terechte claim indient, zal daar niet veel van merken, zegt Buis. „Dat je claim wat kritischer tegen het licht wordt gehouden, betekent niet dat je langer op je geld moet wachten.”

100 euro premie

Al dat frauderen is niet gratis. Verzekeringsfraudeurs kosten ieder Nederlands huishouden ongeveer 100 euro per jaar.

„Als je met twee pakken melk onder je trui de supermarkt uitloopt, ben je een dief”, zegt Buis. „Maar wie na een ongeluk ook die oude deuk nog even laat wegwerken op kosten van de verzekering, is slim bezig. Dat is niet normaal.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.