Carolien Tsao
Carolien Tsao Nieuws 14 apr 2016
Leestijd: 1 minuut

Islamofoob geweld in Nederland flink toegenomen

Na de aanslagen in Parijs is het aantal meldingen van islamofoob geweld in Nederland flink toegenomen. Afgelopen jaar waren er 158 gevallen van geweld gericht tegen moslims, zo blijkt uit het jaarrapport van het burgerinitiatief Meld Islamofobie.

De meeste meldingen werden gedaan aan het begin van het jaar. In januari werden 54 gevallen geregistreerd. Begin die maand vond bovendien de aanslag plaats op het kantoor van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs.

Ook in november bleek een stijging van het aantal meldingen, na de aanslagen van 13 november. Toen kwamen er 32 meldingen binnen.

Hoofddoek

Vrouwen die een hoofddoek dragen hadden het zwaar te verduren, in 91 procent van de gevallen waren zij het slachtoffer. Bij 29 procent van die incidenten werd fysiek geweld gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat de daders in de meeste gevallen blanke mannen betroffen.

Het aantal meldingen is dan wel gestegen, maar het aantal aangiftes bij de politie ging daar niet in mee. Slachtoffers van islamofobie stappen vaak niet naar de politie, in meer dan de helft van de gevallen (58 procent) bleef dat achterwege.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.