Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 25 apr 2016 / 11:32 uur

Artiest dood, muziek meteen weer populair

Een groot artiest overleden? Muziekliefhebbers haasten zich naar (online) muziekwinkels.

Prince is dood, maar zijn muziek leeft voort. En hoe. De donderdag op 57-jarige leeftijd overleden en inmiddels gecremeerde alleskunner uit Amerika domineert de hitlijsten. Het is niet voor het eerst dat het heengaan van een groot artiest leidt tot een run op de (online) muziekwinkels.

7 keer top 10

Prince bezette maandag in de Nederlandse albumlijst van iTunes (Apple) zeven plekken binnen de top 10 en zelfs de hele top 3: The Very Best of Prince op 1, Ultimate op 2 en Purple Rain op 3. Miss Montreal (Don’t Wake Me Up) wist op de vijfde plaats als eerste artiest te volgen.

Ook qua singles heeft het overlijden van Prince de verkopen goed gedaan. In die iTuneslijst stond Prince maandag op 1 (Sometimes It Snows In April), 2 en 5. Tijdens zijn leven behaalde de eigenzinnige muzikant in Nederland 3 keer de nummer 1-positie. Dit met de singles When Doves Cry, Let’s Go Crazy en Purple Rain in de jaren tachtig.

Prince populair
David Bowie. / Rick Nederstigt | ANP

Blackstar

David Bowie overleed in januari en heeft zijn grootste succes in Amerika niet kunnen meemaken. Twee dagen voor zijn dood verscheen zijn nieuwste werk. Blackstar betekende de eerste nummer 1-hit in de Billboard 200-albumlijst. In Nederland, waar Bowie de bovenste plek haalde met singles als Let’s Dance en Under Pressure, kwamen na zijn dood negen albums in de top 10 van iTunes. Alleen Adele kwam als andere artiest in de toenmalige lijst voor. Toen Michael Jackson in 2009 overleed, gingen alle verkoopcijfers eveneens door het dak.

Hollandse legendes

Twee Nederlandse muzieklegendes, Herman Brood en André Hazes, scoorden met hun singles bij leven nooit een nummer 1-hit. Toen zij stierven, in respectievelijk 2001 en 2004, stonden zij in één keer bovenaan de hitlijsten. Brood met My Way, Hazes met Zij Gelooft In Mij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Artiest dood, muziek meteen weer populair
Sluiten