Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 25 apr 2016

Woning van Ebru Umar in Amsterdam opengebroken

Er blijft Ebru Umar, columniste van Metro, weinig bespaard deze dagen. Terwijl Umar in Turkije wordt vastgehouden omdat zij president Erdogan beledigd zou hebben, is haar woning in Amsterdam opengebroken.

Voordeur geforceerd

„Ik bevind me momenteel in een draaikolk”, laat de eigenzinnige Nederlandse vrouw van Turkse afkomst telefonisch aan Metro weten.

„Er gebeurt zoveel, maar ik zit hier vast. Mag niet naar Nederland. Veel dingen gaan langs me heen. Mijn buurman belde me dat hij slecht nieuws voor me had. Mijn huis is opengebroken. De voordeur is geforceerd en alles is overhoop gehaald. Mijn oude laptop is gestolen. Gelukkig heb ik mijn nieuwe meegenomen naar Turkije.”

Ingebroken bij huis Ebru Umar. Credit: Thomas Schlijper

Dit weekend werd Umar wereldnieuws omdat zij in haar buitenverblijf in Kusadasi werd aangehouden door de politie. Haar wordt verweten president Erdogan beledigd te hebben op Twitter.

Platgebeld

Wat er allemaal over haar wordt gezegd gaat grotendeels aan Umar voorbij. „Ik kan mijn telefoon niet aanzetten of ik word helemaal platgebeld. Ik heb nog niks op Twitter kunnen lezen, maar ik heb inmiddels begrepen dat ik dat maar beter niet kan doen ook.”

Naast vele steunbetuigingen zijn er op social media ook talloze lieden die de aanhouding van Umar toejuichen en haar zelfs bedreigen.

De buurman van Umar zegt dat hij rond kwart voor drie ‘s nachts gestommel hoorde. „Omdat ik verder in huis niets zag, ben ik weer gaan slapen. Vanmorgen zag ik een enorme scheur in de voordeur van Ebru. Het is wel beangstigend allemaal.”

De politie van Amsterdam doet onderzoek in de woning van Umar.

De columniste heeft nog geen flauw idee wanneer ze Turkije weer mag verlaten en naar Nederland terug kan keren. Ze vreest echter dat dit nog wel geruime tijd kan duren, zo laat zij weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Woning van Ebru Umar in Amsterdam opengebroken
Sluiten