Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 2 feb 2016
Leestijd: 3 minuten

Jamie speelt zieke Laura (21), met Laura in de zaal

Jamie Grant staat met de voorstelling LEEF! over de ongeneeslijk zieke Laura in het theater. Laura zit dinsdagavond in de zaal.

Laura Maaskant (21) zal nooit meer beter worden. Op haar 15e werd kanker bij de ribben van de geboren Emmeloordse geconstateerd, maar ze won de strijd tegen de ziekte. In 2013 kwam er opnieuw vreselijk nieuws: de kanker was toch terug. Laura besloot af te zien van loodzware behandelingen, maar te kiezen voor kwaliteit van leven zo lang het nog duurt. Een bucketlist heeft ze niet, ze brengt haar tijd het liefst door met familie en vrienden. Onlangs vertelde ze er op tv over in Coen Verbraaks Kijken In De Ziel en eerder in haar boek LEEF!, een bestseller.

Ziek maar levenslustig

Solo Stories, een debuterend theaterproducent, brengt nu LEEF! als solovoorstelling. Jamie Grant (29), nu ook in de film Brasserie Valentijn te zien, speelt in Utrecht woensdagavond haar première als Laura Maaskant. De zieke maar levenslustige Laura is erbij. Hoe voelt dat voor de Amsterdamse, die het grote publiek kent van In Therapie (ook als kankerpatiënt) en als de in 2014 in Flikken Maastricht omgebrachte agente Esmee?

„Laura straalt altijd rust uit, heel bijzonder. Alsof ze alles onder controle heeft”, zegt Jamie Grant, die haar personage tot LEEF! niet persoonlijk kende. „Wat een sterk persoon. De voorstelling gaat ook niet over alle ellende rond kanker, maar vooral over een positieve manier van in het leven staan. Dat je in het nu moet leven en je niet continu zorgen moet maken over wat er straks gaat gebeuren. Ik speel de periode tussen het moment waarop Laura kanker krijgt tot en met nu en hoe ze daar mee omgaat.”

Jamie Grant in LEEF! Foto: Annemieke van der Togt

Grant noemt het ’best raar, maar ook weer niet’ om iemand te spelen die er straks niet meer is, maar nu nog wel. „Ik heb er niet te lang bij stilgestaan. Weet je, ik doe haar niet na en ik speel niet per se Laura, zo heb ik bedacht. Ik vertel haar verhaal. Ik heb haar meerdere keren ontmoet. Door haar geweldige uitstraling vind ik het minder zwaar om te doen. Zij doet er zelf niet moeilijk over en hoopt met haar verhaal dat mensen die niet ziek zijn, zich bewust zijn van hun leven. De uitspraak ‘je moet meer in het nu leven’, ben ik door Laura beter gaan begrijpen. Dat vond ik altijd maar wazig.”

Kiezen voor kwaliteit

„Sommige mensen snappen niet dat er geen woede is. Maar ik geloof Laura oprecht in haar houding van ‘waarom zou ik me steeds boos maken?’ Ze denkt er echt zo over. Kiezen voor kwaliteit van leven snap ik wel. Als het mij zou overkomen, dan vind ik het erger voor de mensen om me heen dan voor mezelf.”

Dat Grant solo speelt, vindt ze spannend, maar niet eng: „Ik denk dat ik het wel ga redden in m’n eentje, zie het als een uitdaging. Als kind vond ik de wereld pas eng en was ik verlegen. Toen heeft mijn moeder me op mijn 8e naar toneel gebracht. Dat vond ik helemaal het einde en ik bleek goed in toneelspelen te zijn. Ik ben nooit meer gestopt.” Het komt de actrice tijdens haar tournee prima van pas.

Onvermijdelijk

Dat het mogelijk is dat Laura er tijdens de tournee (ruim zestig shows tot en met 21 mei) opeens niet meer is, nee, daar hebben de dames het niet over gehad. „Ik heb er wel aan gedacht”, geeft Grant toe. „Maar ik kan me er geen voorstelling van maken hoe dat dan is. Of dat heftig is, of bijzonder of wat dan ook… Geen idee.”

De speellijst vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.