Job Halkes
Job Halkes Binnenland 2 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

Museum Rotterdam is bijna af: Dit moet je zien

De spanning stijgt in het Timmerhuis, want vrijdag moet het nieuwe Museum Rotterdam af zijn. Timmerlui en vakmannen zijn nog druk in de weer. Metro mocht toch alvast een kijkje nemen en stuitte op deze vier opvallende items.

Het standbeeld van Zeynep
Bij binnenkomst loop je bijna letterlijk tegen vijf standbeelden aan. Nu eens niet van hoogwaardigheidsbekleders, maar van gewone Rotterdammers. Alle vijf hebben ze een verhaal. Bijvoorbeeld Zeynep. Zij is studente aan de Willem de Kooningacademie en dochter van een arbeidsmigrant. Speciaal voor de tentoonstelling heeft ze een kleed gemaakt dat aan de ene kant een Turks patroon heeft en aan de andere kant een Nederlands patroon. Dat staat symbool voor de twee kanten in haar leven.

De capitulatievlag
Een dieptepunt in de Rotterdamse geschiedenis is het allesverwoestende bombardement op 14 mei 1940. Het grootste gedeelte van de Rotterdamse binnenstad werd verwoest. Vanzelfsprekend is er in het museum van alles te vinden over de gevolgen voor de stad, maar het bijzonderste object is toch wel de capitulatievlag. Daarmee gaf de stad zich over aan den Duitsers. Naast de vlag liggen brokstukken van gebouwen uit het centrum. Ook uniek, in de vitrine ernaast staat een pop met een bevrijdingsjurkje. Deze jurk is geheel gemaakt van kleine lapjes.

De grote maquette
Sinds de jaren 80 is deze maquette van 81 vierkante meter niet meer te zien geweest. De maquette moet een wederopbouwplan voorstellen voor het gebied dat nu het Lage Land in Rotterdam is. Het plan werd gemaakt voor een conferentie in 1955, maar is nooit uitgevoerd. Naar verluidt hebben negen architectenbureau aan het plan gewerkt. Nadat het vorig jaar van zolder werd gehaald, bleek het nogal ernstig beschadigd te zijn. Studenten van de TU Delft hebben de maquette weer opgeknapt in de originele staat. Indrukwekkend om te zien.

Het wederopbouwmonument
Het ziet er meer uit als een kermisattractie, maar dat is het niet. Het interactieve monument staat voor de stad die altijd in beweging is. En om er beweging in te krijgen, is het noodzakelijk dat je zelf ook in beweging komt. Middels het optillen van een symbolische heipaal komt het monument in beweging en gebeurt er van alles. Treinen rijden voorbij en lichten gaan branden. Het bijzondere object is ontworpen door het Rotterdamse bureau Studio Spass.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.