Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 2 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

Dit kost een studerend kind ieder jaar

Collegegeld, studieboeken, een laptop en de huur van een kamer, ouders hebben geen flauw idee wat het allemaal kost als hun kind gaat studeren. Wij weten het nu wel: een uitwonende student heeft gemiddeld 13.000 euro per jaar nodig om rond te komen.

Maar uit onderzoek in opdracht van coöperatie DELA blijkt dat maar 9 procent van de ouders op de hoogte is van de jaarlijkse kosten van hun studerende zoon of dochter.

Studeren? Een prikkie

35 procent van de ouders denkt dat een studerend kind op kamers tussen de 7500 en 10.000 euro per jaar kost, 22 procent denkt dat het tussen de 5000 en 7500 euro per jaar kost en 18 procent denkt dat er tussen de 10.000 en 12.000 euro per jaar nodig is. Nog eens 10 procent is van mening dat studeren een prikkie kost: tussen de 2000 en 5000 euro per jaar.

Uit het onderzoek blijkt ook dat een derde van de ouders helemaal geen geld opzijzet voor de studie van de kinderen. De meerderheid doet dit wel. Hoewel de meeste ouders dus niet weten welk eindbedrag nodig is, kunnen kinderen wel rekenen op financiële ondersteuning van hun ouders als ze straks willen studeren.

Verwennerij

37 procent zet geld opzij en wil het volledige college- en boekengeld voor de hele studie betalen en 29 procent zet geld opzij en wil het college- en boekengeld voor het eerste jaar van de studie betalen. Nog eens 13 procent verwent kindlief helemaal en zet geld opzij voor het volledige college- en boekengeld en de kosten voor levensonderhoud en huisvesting voor de gehele studieperiode.

De goede intentie van ouders blijkt ook uit het moment dat zij kiezen om te starten met geld opzijzetten. Het merendeel start hiermee bij de geboorte van het kind. En nog eens 10 procent begint hiermee wanneer hun kind naar de basisschool gaat. De belangrijkste reden om geen geld opzij te zetten, is omdat gezinnen hier geen financiële ruimte voor hebben.

Bijbaan belangrijk

Nederlandse ouders doen ook hun best om kinderen voor te bereiden op hun financiële zelfstandigheid. Vrijwel alle ouders kiezen er bewust voor om kinderen niet altijd alles te geven wat ze willen. Daarnaast vindt 84 procent van de ouders het belangrijk dat de kinderen een bijbaan hebben, 78 procent betrekt kinderen bij het huishoudboekje en 70 procent deelt ook financiële tegenvallers om kinderen bewust te maken van de waarde van geld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.