Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 18 jan 2016
Leestijd: 7 minuten

Musical Pumps en Penalties over poeha voetbalvrouwen

Birgit Schuurman keert vanaf maandagavond (première in Gouda) met de voetbalvrouwenparodie Pumps en Penalties terug op het musicalpodium. De 38-jarige zangeres/actrice deed dat eerder in The Last Five Years en (het zeer succesvolle) Vijftig Tinten – De Parodie. Nu moeten de voetbalvrouwen en de wereld om hen heen er aan geloven. Ze blikt, samen met haar ‘medevoetbalvrouwen’ Maaike Martens en Jolanda van den Berg, vooruit vanuit een skybox in de Amsterdam ArenA.

2 x 3 kwartier en rust

Pumps en Penalties – De Voetbalparodie gaat over drie jonge vrouwen die maar één ding willen: voetbalvrouw worden. Zij regelen hun zucht naar roem, rijkdom en knappe sporthelden via een voetbalvrouwenmakelaar (Han Oldigs). De hotste en beste voetballer wil echter niet…

Producent Tourneetheater en regisseur Jasper Verheugd beloven dat niemand in ‘het wereldje’ gespaard wordt. Wesley, Robin, Arjan, Mulder, Derksen, Van Gaal, Kieft, Van der Gijp, Cruijff: allemaal krijgen zij er van langs. De parodie duurt 2 x 45 minuten plus blessuretijd en een kwartier rust. Ook sudden death en strafschoppen ontbreken in deze Pumps en Penalties niet.

De mannen uit de show, met vlnr Han Oldigs, Rutger de Bekker, Rein Hofman en Juneoer Mers. Foto: Leo van Velzen

Birgit Schuurman

Birgit Schuurman speelt de voetbalvrouw die vooral selfies maakt en als zangeres een hit wil scoren.

Was de voorvanger Vijftig Tinten de Parodie al een reden om ja te zeggen tegen Pumps en Penalties?

Absoluut. De hele cast zei alleen al ja tegen het idee. Er was nog niet eens een script. Vijftig Tinten was zo’n feest, het spelplezier spatte daarvan af.

Wat spreekt je aan in het thema voetbalvrouwen?

Vooral het mediafenomeen rond vrouwen als Silvie Meis en Yolanthe. Tijdens Vijftig Tinten hadden collega’s Maaike Martens en Jolanda van den Berg het er al vaak over: ‘Dat zou zo een soap kunnen zijn’. Wat een excessen, wat een vreemde dingen gebeuren er, wat komt er veel naar buiten. Zoiets als Sabia die wel of niet zwanger zou zijn… En hoe andere mensen daar dan weer op reageren, dat mensen zeggen ‘misschien is ze niet zwanger’. Wat haal je je in je hoofd? Dat kún je niet zeggen.

Zelfspot en grinniken

Komt het ook niet door de dames zelf?

Soms misschien wel, maar alles wordt zo uitvergroot. Dat maakt het wel perfect voor onze parodie. Met al die poeha kunnen we bizarre situaties creëren. Toch denk ik dat de dames die in Pumps en Penalties genoemd worden zelfspot hebben en er wel om kunnen grinniken.

Jij bent de Victoria Beckham van het stel?

Ja, dat komt vooral omdat ik mijn voetbalman naar Engeland probeer te krijgen. De vrouwen bepalen natuurlijk waar de mannen naartoe gaan. Is zo’n land voor de vrouw wel interessant genoeg? Ondertussen ben ik het superirritante selfieselfie- en chilchilltype dat continu OMG, crazy en awesome zegt.

Gestyled op de tribune

Wat is voor jou de ultieme voetbalvrouw?

Poeh, nooit echt over nagedacht. Yolanthe Sneijder? Zij is er zich heel bewust van hoe ze zich presenteert en zit perfect gestyled bij wedstrijden op de tribune. Buiten die rol is zij succesvol, heeft ze een eigen carrière en is zij slim.

Bestaan er ook mannen die voor een actrice als jij gaan?

Bij mijn man was dat totaal niet het geval. Als ik alleen het idee zou hebben dat iemand mij wil om wie ik ben, dan zou het na tien minuten exit zijn. Maar ik geloof dat een Yolanthe echt wel dol is op haar Wesley hoor. Maar goed, waar geld is zijn golddiggers. Oude zakenmannen zie je ook met 25-jarige meiden. Liever een 30-jarige voetballer dan een 60-jarige zakenman trouwens, haha.

Geen wijvenvoorstelling

Bij Vijftig Tinten zaten de zalen vol vrouwen. Hoe zal dat nu zijn?

Misschien komen er wat meer mannen. Veel vrouwen bepalen wat er in het theater gezien wordt, denk ik. Bij Vijftig Tinten zei de man dan ‘ga maar met een vrienden’ en nu het ook over voetbal gaat, zegt hij eerder ‘mwah, ik ga wel mee’. Pumps en Penalties is echt geen wijvenvoorstelling.

Houd je zelf van voetbal?

Ik ben niet zo’n fan. Ik ben een keer in mijn leven bij FC Utrecht geweest, maar weet nog net wat buitenspel is.

Maaike Martens

Maaike Martens met Rutger de Bekker (links) en Han Oldigs. Foto: Leo van Velzen

Maaike Martens (op dit moment zwanger) won een Musical Award voor haar rol als Máxima in Hema de Musical en zong elke zaterdag het Spijkerlied in Spijkers met Koppen op de radio. Ze speelt in Pumps en Penalties de voetbalvrouw die met een crimineel getrouwd is geweest. Haar ex is vermoord op een kinderboerderij.

Jij bent een van de aanstichters van deze musical hè?

Ja. Mijn fascinatie voor voetbalvrouwen is altijd dat ik denk dat ze geen reet kunnen, maar dat ze dan toch slimmer zijn dan je denkt. Maar wat is hun doel in het leven, waar gaat het ze werkelijk om? Of voetbalvrouwen iets zelf beslissen, ik betwijfel het. Volgens mij hebben sommigen een heel productieteam.

Posities erotiserend

Bestaan er mannen die speciaal jagen op een actrice als jij?

Ik ben ervan overtuigd dat er mannen zijn die bepaalde posities van vrouwen erotiserend vinden en niet de vrouw leuk vinden om wie ze werkelijk zijn. Ook mijn man is uiteraard heel erg uiterlijkgericht, haha.

Wat is het doel van jouw personage om naar de voetbalvrouwenmakelaar te stappen?

Geld. Mijn personage is Oekraïens en meedogenloos en gaat voor bont en goud. Volgens mij willen voetbalvrouwen geen voetbalvrouw worden, maar beroemd en rijk.

Zwager Wim Kieft

Heb je zelf iets met voetballen?

Mijn zwager is Wim Kieft, maar niet zo. Ik ben een keer mee geweest naar een voetbalwedstrijd hier in de ArenA en vond dat toen wel te gek. Vroeger keek ik veel meer dan nu, ik ben meer een hockeyer. Studio Sport Eredivisie staat thuis wel altijd aan.

Jolanda van den Berg

Jolanda van den Berg (links) met Birgit Schuurman en Maaike Martens. Foto: Leo van Velzen

Jolanda van den Berg was in vele producties te zien, onder meer in de musical Ciske de Rat en de film De Boskampies. In Pumps en Penalties is zij 24 jaar, eigenlijk totaal afgeschreven dus als voetbalvrouw. Ze wil een lingerielijn opzetten.

Jij bedacht het thema samen met Maaike Martens. Had je een bepaalde fascinatie voor voetbalvrouwen?

Ja, best wel. Het ontstond bij Vijftig Tinten. Dat was zo gaaf dat we heel graag iets wilden bedenken om weer met deze groep te kunnen doen. In de kleedkamer bedachten we Silvie de Musical. Vanuit de grap ontstond Pumps en Penalties, omdat we ons afvroegen wie die voetbalvrouwen eigenlijk zijn en waarom. Het gaat bijna niet meer om het voetbal, maar om de vrouwen. Zelfs het NOS Journaal besteedde aandacht aan de scheiding van Rafael en Silvie. Vervolgens was het weer nieuws dat het Journaal daar aandacht aan besteedde.

Perfect aan de kerstboom

Maar gefascineerd dus…

Ja. Hoe zijn zij voetbalvrouw geworden, wat was hun drijfveer? Als ik een selfie van Silvie zie die een kerstboom opzet… Alles perfect, over alles is nagedacht! Als ik een kerstboom opzet, doe ik dat in een badjas of in een doordeweeks kloffie zonder make-up. Silvie heeft zich ondertussen wel bewezen hoor, ze kan veel. En over zo’n Sabia. Het is toch gruwelijk dat een zwangerschap door de buitenwereld wordt betwist en dat mensen daar maanden mee bezig zijn? Voor mij is privé privé, daarom heet het ook zo. Maar sommige mensen maken van hun privé hun werk.

Bestaan er ook actricesmannen? Dat jouw vriend op jouw viel omdat je actrice bent?

Nou, mijn vriend is toneelschrijver en regisseur, dus we zitten in hetzelfde vak toevallig. Maar ik weet het niet. Bestaan er ook schaakvrouwen en wielrenvrouwen? In geen enkele tak van sport is de vrouw zo belangrijk als in het voetbal.

Wereldberoemd zijn

Jij speelt een afgeschreven 24-jarige oude taart…

Haha ja. Ik speel een ex-model die een voetballer aan de haak slaat. Ik ga naar de voetbalvrouwmakelaar om voetbalvrouw te worden, zonder enkel andere ambitie dan iemand die wereldberoemd zijn.

Houd je zelf van voetballen?

Ik weet nog niet eens wat buitenspel is… sorry. De tune van Studio Sport ken ik wel, want mijn vader kijkt altijd. En ik heb als klein meisje een keer op Coolsingel gestaan toen Feyenoord iets gewonnen had.

https://www.youtube.com/watch?v=OIH6Qwt2SUk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.