Eefje van Son
Eefje van Son Nieuws 18 jan 2016 / 12:33 uur

Agent deelt heftig verhaal van kind gestikt in druif

Dat politieagenten heftige dingen kunnen meemaken tijdens hun werk, blijkt maar weer uit het verhaal van een agent uit Purmerend die een aangrijpende gebeurtenis tijdens een dienst in 2007 op Facebook deelde: een jongetje dat stikte in een druif en het niet overleefde.

De man blijft anoniem als hij vertelt dat het een zaterdagmiddag is, hij en zijn partner een melding krijgen met de vraag of er een auto beschikbaar is in hun gebied en hoe ze vervolgens als eerste aankomen op het adres waar een 2-jarig jongetje in een druif dreigt te stikken. De moeder staarde bij binnenkomst verward voor zich uit. Op de bank lag het levenloze lichaam van het ventje, hij had blauwe lippen.

„Met het hart in mijn keel heb ik het kind opgepakt. Ik heb de Heimlichmanoeuvre op verschillende wijzen geprobeerd, ik heb geprobeerd de druif eruit te vissen met mijn vingers, en elke seconde dat het langer duurde, werd ik kalmer en kalmer in mijn denken en doen. Ik zou het ventje redden”, schrijft de agent.

Waarschijnlijk heeft het slachtoffertje de druif van zijn 6-jarige broertje gekregen die op dat moment jarig is en nog in de kamer aan het spelen is. Vervolgens komen er ambulancebroeders binnen die de reanimatie van de agent overnemen. Ondertussen geeft hij samen met zijn collega steun aan de moeder van het jochie.

"Sorry mannetje, ik kan je niet meer helpen"

„Ik heb geen idee meer hoe lang het duurde, maar na enig moment hoorde ik een ambulancebroeder zeggen: "Sorry mannetje, ik kan je niet meer helpen." Voor mij kwamen deze woorden aan als een mokerslag”, vertelt de agent verder. Vervolgens moest hij het nieuws aan de moeder vertellen, waarbij niets meer binnen kwam. „Ik legde mijn arm om haar heen en keek haar aan. Zij keek naar de grond en balde haar vuisten. Verder niets …”

Na het incident kon de anonieme agent niet meer luisteren naar het bedrijfsopvangteam, hij wilde naar zijn dochters. „’s-Avonds rond 23:30 uur kwam ik thuis. Eerst heb ik alle druiven in huis in tweeën gesneden. De volgende dag heb ik thuis verteld wat er gebeurd was. Ik had ook wel iets uit te leggen na mijn nachtelijke slachtpartij van de druiven.”

Maandag kreeg de man op zijn werk de rouwkaart van de familie van het overleden jongetje in zijn handen gedrukt, met daarop de tekst: ‘Jij bent onze vriend in de nacht. Jouw lichtje is zo mooi en zacht. Jij bent hier best ver vandaan. Maar jij schijnt toch mooi door mijn raam.’ Dat was het moment waarop de agent zijn tranen niet meer kon bedwingen.

https://www.facebook.com/PolitiePurmerend/posts/915445335193111

Al eerder waarschuwde een arts in het AD over het gevaar van voedsel als cherrytomaatjes en druifjes: „Een kind dat zeurt om een cherrytomaatje of druif. Dan ben je glansrijk geslaagd als ouder, zou je zeggen. Maar pas op, stellen twee artsen, kinderen kunnen in dit fruit stikken. Zij pleiten voor een waarschuwingssticker.”

In maart vond er een soortgelijk incident in Nederland plaats. De reden dat kinderen snel in dit soort fruit stikken, is omdat het een zachte substantie heeft. Vaak zachter dan snoep. Juist de zachte dingen vervormen vaak zo dat de luchtpijp helemaal afgesloten is en het eten daardoor vast komt te zitten met fatale gevolgen.

Reageer op artikel:
Agent deelt heftig verhaal van kind gestikt in druif
Sluiten