Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 30 jan 2015
Leestijd: 5 minuten

Giovanca is zich altijd bewust van haar vrijheid

Giovanca, Herman van Veen en Claudia de Breij worden vandaag door het Nationaal Comité 4 en 5 Mei gepresenteerd als de artiesten van het 5 mei-concert 2015.

Publiek in bootjes op de Amsterdamse Amstel, een groot orkest, bekende artiesten, de koning en de koningin doorgaans als prominente toeschouwers en een live-uitzending door de NOS. Dat zijn bekende ingrediënten van het 5 Mei-Concert, de afsluiting van twee dagen van herdenken en het vieren van de vrijheid.

(On)vrijheid

Giovanca, Herman van Veen en Claudia Breij hebben de eer dus, zo wordt vandaag duidelijk. Zij treden samen met het Nationaal Jeugd Orkest op, met (on)vrijheid als rode draad. Metro sprak zangeres Giovanca (37), geboren Alkmaarse met roots op Curaçao. ,,Ik ga voorál voor de vrijheid zingen”, zegt Giovanca, ,,daar gaat het op 5 mei om."

Ze heeft nogal veel met de datum. ,,Als kind groeide ik op met het hele 4 en 5 mei-gebeuren. Vooral 4 mei had impact, omdat ik toen op Bevrijdingsdag nog niet de straat op ging. De hele dag dacht ik er aan dat je ‘s avonds twee minuten stil moest zijn. Samen met de beelden op tv waren 4 en 5 mei voor mij eigenlijk één ding."

Tweede Koninginnedag

,,Later met mijn vriendinnen werd 5 mei een soort tweede Koninginnedag, omdat we naar evenementen gingen. Later veranderde de betekenis wéér, toen ik zelf artiest was. Toen werd 5 mei een dag waarbij ik van podium naar podium ging. Ik noemde Bevrijdingsdag zelfs Bevrijdingspop, waarbij vrijheid wel in het optreden verweven zat."

,,Nu ben ik op een moment in mijn carrière waarbij de betekenis van 5 mei nogmaals verandert. Dat zal met de leeftijd te maken hebben. Nu denk ik: ‘Wacht even, wat is eigenlijk het verschil tussen vrijheid vieren en bevrijding vieren? Zijn dat dezelfde dingen? Als je bevrijd bent, ben je dan per definitie ook echt vrij? Ik vind het apart om te merken dat 5 mei elk decennium een andere lading krijgt."

Elke Nederlander

4 en 5 mei vindt Giovanca voor Nederland belangrijke dagen. ,,Die dagen zijn van elke Nederlander en heeft met ons allemaal te maken. Zelfs Kerstmis is niet van iedereen. Weinig mensen zullen zich afvragen of dat wat wordt herdacht en gevierd nog wel van deze tijd is. Een paar jaar geleden vroegen we ons dat hardop af. Maar geloof me, het is en het blijft altijd belangrijk. Als je ziet wat er nu op allerlei plekken gebeurt, dan denk ik dat we niet mogen twijfelen."

Lees ook: Jett Rebel liefst per fiets naar Bevrijdingsfestivals.

Zelf linkte ze de verhalen over 4 en 5 mei op school aan Nederland. ,,Dan dacht ik aan de opa’s en oma’s van mijn klasgenoten, niet aan mensen op andere plekken in de wereld. Later is dat natuurlijk heel erg veranderd. Toen dacht ik ook na over ‘wat betekent vrijheid voor mij?’ en denk ik na over de mensen die voor vrijheid hebben gestreden. De vrijheid die ik nu geniet, daar hebben andere mensen voor gestreden. Dat gaat zelfs veel verder terug dan de Tweede Wereldoorlog, zeker voor mij als dochter van Antilliaanse ouders. Dan vraag ik me af of ik iemand ben die ook voor de vrijheid van een ander zou strijden."

Iets betekenen

En wat is het antwoord? ,,Ik zou absoluut zo iemand willen zijn en hoop dat ik het tot aan de kleinste dingetjes ook doe. Door mezelf te zijn probeer ik, al was het maar voor de volgende generatie en jonge fans, iets te betekenen."

Vrijheid vindt Giovanca, zoals ze het zelf zegt, een knettermoeilijk begrip. ,,Je kunt er zo veel kanten mee op. Teksten kunnen zingen op een manier zoals jij dat wilt, vind ik een vorm van vrijheid. Hoe je een mening uit, hoe je met mensen omgaat: daar zit allemaal vrijheid in. Iedereen kan, bijvoorbeeld door er over te praten, een stukje vrijheid doorgeven. Het gevoel van de vrijheid en bevrijding moeten we doorgeven aan vrienden, familie en kinderen."

In beweging

Hoe knettermoeilijk ook, ze probeert persoonlijk toch een definitie voor vrijheid te vinden. ,,Het is een term in beweging. Ik zeg nu wat anders dan vijf jaar geleden. Dat is moeilijk, maar tegelijkertijd mooi. Nu zeg ik: vrijheid moet je overal in willen zien of willen najagen. Dat moet en mag iedereen persoonlijk invullen. Herman, Claudia en ik staan er alle drie verschillend in en dat is okay. Vrijheid zit ‘m voor mij in bijna alles waarin je maar vrij kunt zijn. Ik ben me er heel erg van bewust dat elk volk een eigen verhaal heeft.”

Lees ook: De ambassadeurs die vliegen op 5 mei.

,,Zo vochten mijn voorouders voor de vrijheid in verband met de slavernij. Dat ik daaraan denk als het om vrijheid gaat, daar ontkom ik door mijn afkomst niet aan. Dat ik op een school met verschillende kinderen zat en niet op een ‘speciale plek’ achter in de bus hoefde te zitten zoals generaties voor mij die in segregatie leefden, daar ben ik me erg van bewust. Mensen als ik, ook artiesten in bijvoorbeeld de 60’s, hadden al die vrijheden niet."

Eer

De zangeres hoopt altijd iets aan de vrijheid te kunnen bijdragen, ook op 5 mei op de Amstel. Veel verraden mag ze over het programma niet. Wel kan ze zeggen de artiesten het programma behoorlijk naar hun hand hebben gezet. ,,Dat krijg je als je Herman, Claudia en mij bij elkaar zet. Meneer Carré, mevrouw Eéngrootcreatiefgebeuren en mijn persoontje met soul als achtergrond… Dat is nogal bijzonder, haha. En een eer!"

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.