Johan van Boven
Johan van Boven Sport 30 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Ruben Schaken: Het is in Baku nog even een bende

Ruben Schaken verwacht vrijdagavond zijn debuut te maken voor zijn nieuwe club FK Inter Baku. Tijd voor een telefoontje naar de ex-Feyenoorder.

Hoe is het in de hoofdstad van Azerbeidzjan?
Het is momenteel nog een bende in Baku. Ze zijn het complex van de club aan het verbouwen. Over een paar maanden staat er een ultramodern trainingscentrum, maar nu is het een soort bouwput. Er worden in de stad sowieso veel nieuwe gebouwen de grond uit gestampt. Dit jaar worden in Baku namelijk de eerste Europese Spelen gehouden. Ik weet niet precies wat dat inhoudt, maar de mensen hier zijn er erg trots op.

Heb je al een huis of zit je nog in een hotel?
Ik zit in een appartementje in het centrum. Mijn gezin komt pas in de zomer over en ik heb geen zin om al die tijd alleen in een groot huis te wonen. Baku is trouwens een geweldige stad. Alle Europese modemerken zitten hier. Wat dat betreft heb ik natuurlijk wel mijn huiswerk gedaan, haha.

Hoe bevalt het op sportief vlak?
Valt me alleszins mee. Tactisch is het wel wat minder dan in Nederland, maar verder hoor je mij niet klagen. We hebben veel kleine behendige spelers die een soort tiki-taka spelen. Met mijn snelheid daaraan toegevoegd, kunnen we het tegenstanders heel moeilijk maken, denk ik. Vrijdag maak ik hopelijk mijn debuut. Wij staan tweede en spelen thuis tegen de nummer acht. Als ik het goed heb begrepen, zijn de thuiswedstrijden gratis te bezoeken en komen er gemiddeld zo’n drie- tot vierduizend supporters op af. Dat is wel even omschakelen als je de Kuip gewend bent.

Dus je mist Feyenoord al een beetje?
Zeker! Ik volg het nieuws rond de club elke dag en ik zit nog steeds in de groeps-WhatsApp van de jongens. En met Tonny Vilhena heb ik het bijvoorbeeld over de transfergeruchten rond hem. Ik heb hem niet verteld of hij naar het buitenland moet gaan of niet, maar dat hij zijn gevoel moet volgen. Ik zou het wel geweten, maar hij is nog jong en voor hem is de situatie daarom misschien anders.

Je bent zondag te gast in het tv-programma De Tafel van Kees van FOX Sports. Rijd je daarna naar Rotterdam om rond Feyenoord-ADO Den Haag afscheid te nemen van het publiek?
Ik heb van Feyenoord een mail gekregen met daarin drie mogelijke data waarop ze afscheid willen nemen van mij en andere vertrokken spelers, maar daar staat komende zondag niet bij.

Ga je wel naar de wedstrijd kijken?
Ik had Kees Jansma al beloofd om aan te schuiven en na de uitzending ga ik naar mijn familie, die ik een maand niet heb gezien. Even rustig van elkaar genieten. Maar dat afscheid komt er zeker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.