Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 30 jan 2015
Leestijd: 3 minuten

Corendonhotel Amsterdam vol wellness en duurzaamheid

Werkmannen en –vrouwen slepen met bouwmaterialen, boren, timmeren of pakken meubels voor hotelkamers uit. Het krioelt werkelijk van het arbeidersvolk. Wie hier, in een voormalig kantoor aan de Aletta Jacobslaan in Nieuw-West in Amsterdam, binnenkijkt zal niet kunnen geloven dat er over acht dagen wordt geslapen in een spiksplinternieuw verblijf. Weer een week later zullen een complete spa- en welnessverdieping met zwembad, binnenstrand, sauna’s en masageruimtes in bedrijf zijn. En eind maart wordt een openingslint officieel doorgeknipt. Amsterdam is, door Corendon, weer een toeristenlocatie van 3 tot 4 sterren rijker.

College Hotel

Drijvende krachten achter het nieuwe hoofdstadhotel zijn Corendonoprichter Atilay Uslu (,,vakantie en vliegen") en algemeen directeur Hotels & Resorts Kees Teer (,,bij mij kun je slapen"). Corendon Vitality Hotel had het eerste hotel van de firma in Nederland moeten worden, maar een overname van The College Hotel, ook in Amsterdam, kwam er nog even tussendoor. Daarna volgt het Sonygebouw langs de A4 en zijn er plannen voor Barcelona. Op Cyprus en in Turkije heeft Corendon al zes toeristenverblijven.

Terug naar Nieuw-West waar vooral de begrippen duurzaam, klimaatneutraal en vitaliteit kernwoorden zijn. ,,Dat is altijd een streven", zegt Uslu, ,,maar kan bij een overname misschien niet. Hier bouwen we een kantoorpand om tot hotel en was duurzaamheid meteen een belangrijke pijler." Kees Teer: ,,Waar mogelijk moet je wat terug doen voor de maatschappij."

Lichaam en geest

Vitality is belangrijke pijler twee. ,,Een breed begrip", zegt Teer. ,,Het gaat om gezondheid van lichaam en geest. Alles in het hotel zal bereikbaar zijn voor mensen in een rolstoel. Vitality betekent hier ook het herstellen van mensen die een operatie hebben ondergaan in het Slotervaartziekenhuis (ligt naast het hotel, red.). Je kunt kiezen om thuis drie hoog-achter te herstellen, maar je kunt dat ook all-inclusive met gezond eten en eventueel veel beweging en zwemmen bij ons doen. Een zorghotel zijn we niet, maar voorzieningen hebben we wel."

Om het hotel te testen, wordt er in het Corendon in het weekend van 7 februari proefgeslapen. Een oproep hiervoor leverde liefst 25.000 reacties op. Enkele honderden mensen mogen volgende week helpen om uit te vinden of bedachte processen – van receptie tot de keuken – goed lopen. Velen krijgen daarbij een opdracht, van klagen over de soep tot het veroorzaken van geluidsoverlast.

Lees ook: Patat in vliegtuigen Corendon.

Wie gaan er eigenlijk slapen, daar in Nieuw-West? Teer: ,,De locatie is perfect, voor zowel zakelijk als niet-zakelijk verkeer. Hier komen dus mensen van multinationals én toeristen. Vanaf hier ben je met de Metro drie haltes van de Zuidas, twee van de RAI en het hotel staat pal naast de A10 en is 7 minuten rijden van Schiphol. Op de fiets ben je in een kwartiertje in de binnenstad." Uslu: ,,Ga maar eens met een touringcar naar het Leidseplein, dan ben je twintig minuten zoet. En de volgende morgen als je een dagje naar Volendam gaat weer."

Duurzaam altijd beter

Atilay Uslu, oprichter van Corendon: ,,Een duurzame relatie is altijd beter dan kortstondige relaties. Zo heb ik dezelfde advocaat als in 1994. Natuurlijk kijk ik wel eens verder in de wereld, maar bij duurzaam weet je wat je aan elkaar hebt. Duurzaamheid in een relatie betekent dat je elkaar vertrouwen geeft. Als onderneming is duurzaamheid eveneens een positief gegeven. Zo kun je in een gebied waarin je actief ben bijvoorbeeld een bos planten, in het geval van Corendon in Turkije. Men dacht dat we 5000 bomen zouden planten, maar het zijn er 450.000 en het doel 1 miljoen. Duurzaamheid komt uit het hart, maar je moet ook groot denken. De relatie met onze werknemers is ook duurzaam. Dat betaalt zich uiteindelijk terug. Duurzaamheid zal altijd uit jezelf moeten komen en moet je niet alleen maar voor de buitenwereld doen. In 2006 kwamen we met een poep- en een plasknop op het toilet. Iedereen lachte ons eerst uit, maar we hebben het idee doorgezet."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.