Erik Jonk
Erik Jonk Opinie 3 aug 2016
Leestijd: 2 minuten

Rosanna wordt mam en man (1): Schaamte voor borsten

TLC houdt tot zondag, gelijk met de Euro Pride, een Pride Week met het thema ‘iedereen moet zijn wie hij wil zijn’.

Rosanna en Louisa Janssen zijn zaterdag vanaf 12.00 uur te zien met hun realityshow bij TLC en die dag ook op de Canal Parade in Amsterdam aanwezig. Het getrouwde transgelderstel wil een gezin stichten. Louisa was ooit Lowieke, Rosanna wil man worden, maar eerst een kind ter wereld brengen. Laatstgenoemde vertelt tot en met vrijdag in drie delen over hun leven.

Wekker zetten

„Ik ben een gezelligheidsmens met veel familiebezoeken, al komt mijn dag wat moeizamer op gang dan bij Louisa, die heel actief is. Op draaidagen voor TLC moet ik echt de wekker zetten, om half acht! Ook die draaidagen zijn op en top gezellig.

Ons leven is door televisie in eigen omgeving niet zo veranderd, behalve dat mensen telkens vragen wanneer de serie weer komt en of we aan het opnemen zijn. Komen we eens in een andere stad – we wonen in het Limburgse Tegelen – dan hebben we heel veel aanspraak. Dan zijn er mensen die met ons op de foto willen.

Of we ook echt een boegbeeld voor transgenders zijn, vind ik moeilijk te zeggen; al vinden velen dat wel. Ik voel mezelf totaal niet anders dan andere mensen, al helemaal niet omdat ik toevallig met mijn hoofd op tv te zien ben. Ik ben nogal down to earth en iedereen mag alles aan me vragen. Als ik een antwoord weet, dan geef ik die. Als mensen ons boegbeelden noemen, vind ik dat wel een hele eer.

Rosanna wordt man (1): Schaam me voor mijn borsten
Rosanna met haar Louisa.

Grote stappen maken Louisa en ik wel, dat geef ik toe. We proberen een goede wereld voor transgenders te creëren. Toen Louisa en ik bij elkaar kwamen, zo’n zestien geleden, was het niet makkelijk om voor onze liefde uit te komen. Leuk dus, wat we tot nu toe bereikt hebben. Dat we complimentjes krijgen en mensen soms tegen ons opkijken. Of dat er veel vraag is naar de hemdjes die ik draag om mijn borsten zo goed mogelijk te verbergen. Ik schaam me voor mijn borsten, ben blij met mijn hemdjes, maar nog blijer als die borsten er ooit af zijn.

Positief oplossen

Natuurlijk krijgen we weleens een botte vraag, maar misschien bedoelt de vragensteller het dan niet zo. Ik probeer het dan maar positief op te lossen. Louisa kan dat ook goed, we zijn positief ingestelde mensen. En dan moet de grootste stap nog komen: het krijgen van een kindje.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.