Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 3 aug 2016 / 10:05 uur

Belgische krant De Morgen klaar met racisme

De Belgische krant De Morgen is helemaal klaar met racistische reacties van lezers. Dat laten ze woensdag duidelijk merken met de voorpagina van de krant, naar aanleiding van honderden reacties op het overlijden van een 15-jarige Belg met Marokkaanse achtergrond.

Racisme zonder schaamte

‘Racisme zonder schaamte’ staat er dikgedrukt in witte letters op een zwarte achtergrond. Een voorpagina die er dus niet om liegt. Onder de grote kop staan enkele reacties van lezers op een artikel over de 15-jarige Ramzi Mohammad Kaddouri uit het Belgische Genk.

De jongen overleed na een quad-ongeluk in Marokko. Voor zijn overlijden lag Kaddouri enkele dagen in coma. Het feit dat de krant de uit Gent afkomstige jongen een ‘Vlaming’ noemde, terwijl Ramzi ook een Marokkaanse achtergrond heeft, zorgde voor een stortvloed aan racistische reacties.

„Snel!! Geef alle mocro’s een Quad”, „Weer een minder”, „Beter 1 dan geen.”, „Vlaming?” en „Hij was op verlof naar het land van herkomst. Hij geeft het goede voorbeeld: hij blijft meteen daar”, zijn slechts een greep uit de racistische reacties die lezers van de stukken over Kaddouri. Enkele van die reacties stonden woensdagochtend dus op de voorpagina van De Morgen gedrukt. Een duidelijk signaal van de krant.

‘Ziekelijk racisme’

Ook mediaminister Sven Gatz is zich doodgeschrokken van de racistische reacties op de dood van het 15-jarige jongetje. Hij noemt de reacties „Ziekelijk racisme”, aldus De Morgen. Parlementslid Tine Soens reageert eveneens geschrokken. „Dat de dood van een jongen aanleiding geeft tot vreselijke racistische opmerkingen. What’s wrong with this world?” aldus Soens in een reactie.

De familie van het verongelukte jongetje verblijft volgens De Morgen op dit moment nog in Marokko, maar zal over enkele dagen terugkeren naar België. De burgemeester van hun woonplaats Genk, Wim Dries, gaat dan samen met de familie en de verenigingen waarin het slachtoffer acties was, kijken hoe er gereageerd gaat worden. De burgemeester bekijkt dan ook de aanvraag om een klacht in te dienen tegen de racistische uitingen bij Unia, het voormalige Interfederaal Gelijkekansencentrum van België.

https://twitter.com/i/status/760240316867829762

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Belgische krant De Morgen klaar met racisme
Sluiten