Columnisten

Fipronil is geen fantasiebeest

Foto van 'Elfie Tromp'

3 AUG 2017

Ons drinkwater is vervuild met het duister klinkende GenX dat kankerverwekkend is en onze eieren zijn gevuld met fipronil. Dat is niet een fantasiebeest uit Puk en de Petteflet, maar een verboden bestrijdingsmiddel tegen bloedluis. Die vervuilde eieren zijn al mogelijk een jaar in de omloop en zorgen, bij hoge inname, voor schade aan alle zachte orgaantjes in ons lijf en ons zenuwstelsel. Supernaar maar wél lekker ongediertevrij. We weten niet waar de eieren voor gebruikt zijn; misschien wel voor de cake die je ronddeelt op je verjaardag of voor de vla die je alleen op de bank naar binnen lepelt. Tot dusver de vooruitgang.

De fipronil-kippen kunnen geruimd worden à 60 eurocent per stuk, ze kunnen op een eierlegverbod van vier tot zes weken tot ze in de rui zitten of, adviseert de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, we kunnen afwachten. Wat in feite betekent dat ze het ook niet meer weten.

Als er iets fout gaat, dan gaat ook alles fout. Je zou ervan op een lichtdieet gaan, zoals de vrolijke woongroep Contact & Muziek in Utrecht, ware het niet dat je dáár ook doodgaat; in hun midden is onlangs een van de bewoners gestorven door ondervoeding. Niemand kwam met een bouillonnetje aan toen hun Jeanette niet meer uit bed kon komen. Lees vooral eens hun blog, als je wilt zien hoe een eetstoornis er vanbinnen uitziet. Het lijkt een beetje of Fajah Lourens Killerbody-dieet, maar dan zonder eieren.

Je zou er cynisch van worden, al die voedingsschandalen. Lachen in het gezicht van de dood. Mijn ex postte deze week een foto van zijn sigarettenpakje. Het was de waarschuwingsfoto met twee longen. De een bleekvlezig zoals het hoort en de ander verkoold zwart. Maar ze zijn wel allebei dood, schreef hij erbij. Ja, dood gaan we toch. Maar hoe, daar hebben we toch graag enig invloed op als de zelfstandig denkende dieren die we zijn. Ik heb longkanker van dichtbij meegemaakt en hoewel ik mijn ex nog weleens het een en ander toewens, is dat niet zo'n beroerd einde.

Ach, wie hou ik voor de gek? Ik schrijf dit vanuit Rotterdam, de plek waar vroeger zalmen door de grachten zwommen. Waar ik nu een kortere levensverwachting heb dan de rest van Nederland door het fijnstof in de lucht. Dat heeft iets te maken met een wereldhaven en levendige industrie in de buurt. Het is een grimmige waarheid; onder de vlag van de vooruitgang hebben we ook een hoop verloren.


Views

100+

Het zinloze zeggen van 'sorry'

Foto van 'Elfie Tromp'

19 JUL 2018

„Het heeft geen zin om sorry te zeggen”, zegt mijn vriendje. „Het maakt het niet automatisch beter.”

Daar sta ik dan, met mijn schuldgevoel en grote mond. Hoe goed een relatie ook is, soms strijk je elkaar tegen de haren in, spelen je onhebbelijkheden op en kwets je elkaar. Je excuses maken lijkt dan makkelijk gedaan. Het is een cadeautje van klank. Ik geef het, hij accepteert het en we kunnen door met de dag. Een mooi ritueel om de spanning uit de lucht te halen.

Maar wat betekent sorry als dit soort confrontaties onvermijdelijk zijn? Als je weet dat je met enige regelmaat dezelfde fout maakt en elkaar irriteert of kwetst omdat je nu eenmaal andere karakters hebt?


Views

1k+

Likeability of 6

Mama

Foto van 'Ebru Umar'

17 JUL 2018

En toen was de dokter opeens zelf patiënt. De ontkenningsfase duurde twee jaar – artsen zijn de meest betweterige ziekenhuisbezoekers. Niet omdat ze hun collega’s wantrouwen maar omdat ze weten wat er mis kan gaan. Die andere kant van de tafel, waarbij ze naar de arts moeten luisteren die vertelt wat er gaat gebeuren tijdens een behandeling, is per definitie de verkeerde kant.

Enig idee hoe gevaarlijk een narcose is?

Wat er allemaal mis kan gaan?


like
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_da344f1ca31b849160d52127d8bb3be2ef252c57_avatar

Views

2k+

Tattoos op tieten en konten

Foto van 'Thom Arisman'

3 SEP 2013

Een jaar geleden vroeg ik me op deze plek af of er eigenlijk nog vrouwen zonder tattoos waren. Want als groot natuurliefhebber en dus overtuigd tattoohater begon ik me toch een beetje zorgen te maken: ik kwam steeds meer vrouwen met tattoos tegen. Nu, na een lange, mooie, warme zomer waarin de vrouwen bar weinig kleertjes droegen, weet ik het antwoord: ze zijn er nog wel, maar het worden er steeds minder. Sterker: nog nooit zag ik zoveel getatoeëerde vrouwen. We kunnen dus wel stellen dat het de zomer van de tattoos was. Wat me ook opviel was dat er steeds meer vrouwen een tattoo op hun tieten laten zetten. Ik wil die narigheid natuurlijk helemaal niet zien, maar die vrouwen laten hun tieten zover uit hun hemdje puilen dat er geen ontkomen aan is. Blijkbaar doen ze dat, zodat iedereen hun tattoos kan bewonderen. Zo zag ik een vrouw die een olifant op haar tiet had laten zetten.

Daarna keek ik naar het gezicht van de vrouw. Verrek, dacht ik, een zelfportret. Best handig ook, want als je je moet identificeren maar je bent je legitimatiebewijs vergeten, laat je gewoon je tiet zien. Op een tiet van een andere vrouw zag ik een tattoo van iets dat op een slang leek. Toen ik wat dichterbij kwam, zag ik dat het een woord was: Kimberley. Deze vrouw had dus haar tiet een naam gegeven. Zoals zielige mannen doen met hun piemeltjes. Op haar andere moddervette tiet stond niets. Dat vond ik niet eerlijk. Ik bekeek de tiet eens goed en zei daarna tegen de vrouw: *Ik zou haar Sharona noemen*. De vrouw staarde me verbaasd aan, ze was duidelijk met stomheid geslagen. Je zag haar denken: dat ik daar zelf niet ben opgekomen. Ik mag dan een tattoohater zijn - ik heb wel een goed hart. Op YouTube staat een filmpje van een vrouw wier kontgat wordt getatoeëerd. Ze gilt uit dat ze het heerlijk vindt, maar als gediplomeerd aarskenner weet ik wel beter: die verrekt van de pijn. Heel geinig filmpje is dat.

Zangeres Cheryl Cole heeft dat filmpje vast ook gezien en dacht: dat kan ik beter. Want zo zijn vrouwen hè, altijd elkaar willen aftroeven. Dus wat heeft die gekke Cheryl gedaan: ze heeft haar hele kont laten tatoeëren. Uiteraard heeft ze er een foto van gemaakt, want de hele wereld moet het natuurlijk zien. Wat heb je anders aan zo*n tattoobutt? Inderdaad: niks. En zo ben ik aanbeland bij de moraal van dit verhaal: doe met je lichaam wat je wilt, verpest het, vervuil het, verneuk het, vermink het voor mijn part, maar val mij er niet mee lastig. Want ik heb er niet om gevraagd. Gelukkig is het binnenkort herfst - kunnen weer lekker de kleertjes aan.


Views

200+

Column Ebru Umar: Handhaving
Likeability of 6

Handhaving

Ebru Umar

Foto van 'Ebru Umar'

10 JUL 2018

Handhaving moet wel het moeilijkste woord van de Nederlandse taal zijn. Handhaving van de orde, handhaving van regels en wetten, handhaving van gebruiken, waarden en normen: in Nederland gaat alles met de Franse slag. Een serieus #hoedan is aan de orde maar niemand die zich er iets van aantrekt. Gedogen is de essentie, handhaven op sterven na dood.

En zo kunnen in onze ‘gave land’ vreemdelingen zeventien jaar in Nederland wonen terwijl ze al zestien jaar weten dat ze hier niet mogen verblijven. Ze kunnen in die zeventien jaar het land in- en uitreizen, ze kunnen een bedrijf starten, ze kunnen een huis huren, ze kunnen kinderen krijgen, ze kunnen naar het ziekenhuis, ze kunnen een auto bezitten, ze kunnen de kinderen naar school sturen. Ze kunnen hier gewoon leven, zoals iedere andere Nederlander.

Terwijl ze hier niet mogen zijn. Van de instanties.


likelovedislike
user_e8092583a7221901a581b01b2391bd3b51864ef2_avataruser_8cf4c93bbec83098321ff84e4c94b9d4815749e9_avataruser_7968fefe47048ec4159518cc666baefb20b68350_avatar

+7


Views

4k+