Erik Jonk
Erik Jonk Sport 3 aug 2017
Leestijd: 5 minuten

Nederland – Engeland zette damesvoetbal op de kaart

De Oranje Leeuwinnen spelen donderdagavond de halve finale van het EK damesvoetbal. De tegenstander is Engeland, net als acht jaar geleden. En terugblik op toen, de cijfers en feiten op een rij en een gesprek met de rechtsbuiten van 2009, Oranjetopscorer aller tijden Manon Melis.

4621 toeschouwers

Nederland – Engeland, 6 september 2009. In Tampere (Finland) voetballen de Oranje Leeuwinnen van toen bij hun EK-debuut de halve finale. In het Ratina Stadion kijken 4621 mensen toe, voor de beste voetbalsters van ons land is dat aantal al heel wat. De toeschouwers zien Nederland onder leiding van bondscoach Vera Pauw met 1-1 de verlenging halen. Marloes Pieëte van FC Twente, nu Ajacied, scoort en de finale gloort. In de verlenging maken de Engelsen echter 2-1 in de 116e minuut.

Nederland – Engeland zette damesvoetbal op de kaart
De blauwe Oranjeselectie van 2009. / Vincent Jannink | ANP

De Oranjedames hebben op dat moment niet in de gaten wat er in Nederland gebeurt. De NOS zendt de halve finale live uit op NPO 1 (de verlenging op NPO 3). Ruim 1,6 miljoen mensen zitten voor de buis en hopen op succes voor onder meer Daphne Koster, Anouk Hoogendijk, Shanice van de Sanden (jawel, ook toen al) en goalgetter Manon Melis.

Het ging leven

Vrouwen zijn nog niet héél erg geïnteresseerd in het interlandvoetbal van de dames. 63 procent van de kijkers thuis is namelijk man. Maar duidelijk is wel: vrouwenvoetbal wordt populair, met dank aan Nederland – Engeland. Manon Melis: „Ik ben het er wel mee eens dat het met die interland voor het vrouwenvoetbal in ons land allemaal begon. In het begin van dat EK was er voor ons nog amper aandacht. Veel mensen wisten niet eens dat Oranje een EK speelde. Pas toen we de penaltyreeks in de kwartfinale tegen Frankrijk wonnen, ging het leven. En keken er naar de halve finale opeens heel veel mensen en is het meidenvoetbal enorm gaan groeien.”

Nederland – Engeland zette damesvoetbal op de kaart
Manon Melis, dit toernooi werkzaam voor de NOS. / Koen van Weel | ANP

Acht jaar later is het opnieuw de halve EK-finale, niet in Tampere maar in Enschede. Het stadion van FC Twente zal donderdag (20.45 uur) met 30.000 Oranjefans tot de nok toe gevuld zijn. Manon Melis is er blij mee: „Het vrouwenvoetbal is even helemaal trending hè?”

Weer in de selectie

Drie speelsters waren er in Finland bij en maken ook nu deel uit van de selectie. Zoals eerder gemeld is Shanice van der Sanden een van de drie (toen FC Utrecht, nu Liverpool). Ook reservekeepster Loes Geurts was erbij. De doelvrouw van Paris Saint Germain (toen AZ) speelde in 2009 alle wedstrijden, maar is nu voorbijgestreefd door Sari van Veenendaal. De derde is de huidig aanvoerder Sherida Spitse. De middenvelder van FC Twente (toen Heerenveen) kreeg in 2009 echter geen speelminuten.

Nederland – Engeland zette damesvoetbal op de kaart
Manon Melis (rechts) in 2009, met Oranjecollega Karin Stevens. / Marcel Antonisse | ANP

Flarden van de beruchte halve finale in Tampere heeft Manon Melis nog wel in haar hoofd zitten: „Het was zwaar met een tweede verlenging in twee wedstrijden achter elkaar. In die tijd stonden we vooral tactisch heel sterk, daardoor kwamen we ver. Engeland drong telkens aan en wij vingen het goed op. Helaas scoorden zij nog vlak voor tijd. Dat was balen, maar niet snel daarna kwam er ook een stukje trots over zo’n mooi debuut op een eindtoernooi. Op een haar na de finale missen met een jong en onervaren team, was een hele prestatie.”

Melis scoorde in Finland als uiteindelijke all time topscorer met 59 doelpunten 1 keer. ‘Maar 1 keer’ zou je bijna zeggen. „In heel veel wedstrijden die ik voor Oranje speelde waren we de onderliggende partij. Ook op dat EK speelden we daarom een heel defensief concept. We voetbalden vanuit een blok op de counter. Als aanvaller was dat lastig voetballen.”

Het EK 2013 in Zweden, maakte Melis ook nog mee. „Dat was een beetje een fiasco, want na drie poulewedstrijden en maar 1 behaald punt konden we naar huis.” Het WK in 2015 (uitgeschakeld in de achtste finale door Japan) was haar laatste grote toernooi. Het vorig voorjaar wist Melis dat zij er op het EK in eigen land niet bij zou zijn. „Toen we ons vorig jaar maart niet wisten te plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio heb ik bedankt voor Oranje.”

Maken we nu kans?

Als we op de statistieken van Nederland – Engeland afgaan, is een revanche op 2009 niet zomaar een zekerheidje. Integendeel. De interland werd sinds 1973 ongeveer twintig keer afgewerkt en Engeland won meer dan de helft. Als we een positieve bril opzetten, dan komt het toch goed. De vorige Nederland – Engeland werd vorig jaar november 0-1, maar Oranje was 90 minuten lang de betere ploeg.

Manon Melis, die in 2009 alle vijf de wedstrijden in de aanval stond, denkt en hoopt ook dat de finale wordt gehaald. „Statistieken zeggen niet zo veel, zeker niet op dit EK. Nederland is hartstikke goed en heeft zelfs Zweden naar huis gestuurd; normaal gesproken een lastige tegenstander, waar niet vaak van gewonnen is. Ik geef Oranje een hele goede kans donderdag.” En dan? „Ik denk de Denen”, zegt Melis. „Dat wordt moeilijk. In de poulewedstrijd tegen Nederland kreeg Denemarken veel kansen. Ze hebben een aantal zeer goede speelsters.”

Melis speelde in de tijd ‘dat het voor de Oranje Leeuwinnen allemaal begon’ zelf bij FC Malmö in Zweden en is nu na een laatste avontuur bij Seattle Reign FC in Amerika als voetbalster gestopt. Zij vervolgt haar carrière als coördinator van de twee nieuwe vrouwenteams van Feyenoord en is tijdens dit EK analist voor de NOS. De rol aan de rand van het veld bevalt haar wel: „Het is leuk en iets heel anders, maar zo ben ik er toch bij betrokken.” Helaas voor Melis, moet zij voor de NOS bij de halve finale het veld voor de radiostudio verruilen. Maar ook daar mag zij haar deskundige blik op Oranje richten. En dan op naar de finale… „Waar ik dan word ingezet weet ik nog niet, maar ik hoop in het stadion natuurlijk. Dat is het mooist.”

Nederland – Engeland zette damesvoetbal op de kaart
Het gevaar! Jodie Taylor (Arsenal) scoorde op dit EK al 5 keer voor Engeland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederland – Engeland zette damesvoetbal op de kaart
Sluiten