Suzette Hermsen
Suzette Hermsen Columnisten 13 okt 2017 / 10:00 uur

Wanneer Shane Kluivert (10) beter kan koken dan jij

Ik ben niet vaak jaloers op jongetjes van tien jaar, maar toen ik vanochtend een persbericht in mijn inbox vond met het onderwerp: ‘Shane Kluivert komt met eigen kookboek’ begon ik spontaan ook te koken. Van jaloezie dus, niet van woede. Want wie Shane kent (van Instagram), weet dat dit een jongetje is waar je onmogelijk boos op kunt zijn.

Goed. Shane Kluivert (voor wie het gemist heeft, de zoon van, die nu al een icoon is én al meer cijfers op zijn bankrekening heeft dan ik op mijn meterstandkastje) die een kookboek uitbrengt dus. Er waren veel dingen waar ik me tijdens mijn tiende levensjaar mee bezighield – flippo’s verzamelen, in de agenda van m’n vriendinnen schrijven en m’n broertje als meisje verkleden –, maar koken zat daar niet tussen.

Nog steeds niet trouwens. Niet omdat ik het niet wil, maar gewoon omdat ik het niet kan. En daarom kookte ik vanmorgen toch ook een klein beetje van woede. Jegens mezelf. 1. Omdat een kind van tien nu al succesvoller is (én overigens ook beter gekleed gaat) dan ik ooit zal worden, en 2. omdat hij het ook nog eens voor elkaar krijgt om een heel boek te vullen met recepten terwijl ik niet eens zes dagen achter elkaar iets anders kan koken. Wat zeg ik, vijf.

Eerlijk waar. Als je een keer bij mij komt eten is het goed mogelijk dat je ofwel pasta met garnalen krijgt voorgeschoteld, of lasagne. En als ik je echt heel graag mag, dan wordt het zalm op z’n Japans. Kom je voor de vierde keer langs, dan begint het riedeltje weer opnieuw en als ik niet goed heb nagedacht, krijg je waarschijnlijk weer hetzelfde als vorige keer.

Nogmaals, het is niet dat ik het niet wil. Het is gewoon omdat ik er geen aanleg voor heb. Als ik in de supermarkt loop, zie ik allerlei dingen waar ik met de beste wil van de wereld echt helemaal niets mee kan. Knolselderij, hoe snij je dat überhaupt? Aubergine, lekker, maar wat moet ik ermee? Koolraap, hoi product uit de middeleeuwen.

En dan het koken zelf. Kan ik ook niet. Een beetje rode peper op gevoel. Dat wordt gegarandeerd een hele hete avond. Even proeven of iets op smaak is. Welke smaak? En dan al dat ingewikkelde kookgerei. Man, als ik een keer uit mezelf de grilstand op de oven vind, vier ik hoogtijdagen.

Tot vandaag had ik me er dan ook bij neergelegd dat koken gewoon niets voor mij is, maar toen ik Shane en zijn kookboek voorbij zag komen, vond ik dat ik het toch maar weer eens moest proberen. Te beginnen bij het boek van Shane. Daar schijnen namelijk makkelijke recepten in te staan. Maar als die net zo ‘makkelijk’ zijn als zijn outfits, dan weet ik nu al dat ik jammerlijk ga falen.

OVER ZEIK NIET ZO

Lianne Marije Sanders (28), Suzette Hermsen (29) en Anouk Kemper (30) leren elkaar kennen op de burelen van LINDAnieuws. Ze ontdekken dat ze een gemeenschappelijke hobby delen: klagen. Samen maken ze het hilarische boek ‘Zeik niet zo – het echte leven van de millennial’ – over al waar de jongere mensch mee te schaften heeft. Van te weinig likes op Insta en irritante ouders tot poepen bij je vriend en ernstig liefdesverdriet. (Het een is overigens niet per se een gevolg van het ander.)

Niet zeiken, gewoon lezen, dus: elke vrijdag om 12.00 uur in de Metro-app en op Metronieuws.nl!

Zeik niet zo – het echte leven van een millennial

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wanneer Shane Kluivert (10) beter kan koken dan jij
Sluiten