Auke Sprangers
Auke Sprangers Eten & drinken 6 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Overschakelen van gas naar inductie? Dit wil je weten én dit zijn de voordelen

Ging het eerder alleen nog over de beperkingen van koken op inductie, inmiddels stappen steeds meer mensen over. Op gas koken wordt al lang niet meer als de enige vorm van ‘echt koken’ gezien, nu ook de beste chefs al jarenlang schitteren op elektriciteit. Onze collega’s van Culy hebben daarom wat handige dingen om te weten en de voordelen op een rij gezet.

Spoiler alert: je kookkunsten zijn ook op inductie nog net zo indrukwekkend.

Alles over koken op inductie – inclusief de voordelen

Ook Culy heeft zich er schuldig aan bevonden: wanneer je al jarenlang op gas kookt, lijkt de overschakeling naar inductie een enorme grote verandering. Vaak gehoord: „Dan moet ik weer nieuwe pannen aanschaffen.” en „De warmte bij inductie is moeilijker te reguleren.” Beide argumenten hebben natuurlijk een kern van waarheid, maar daarover later meer. Want waarom zou je wél op inductie gaan koken?

De voordelen van inductie

Met stip op 1: het is beter voor het klimaat. We moeten immers allemaal zo snel mogelijk van het gas af, en daar hoort een andere manier van koken bij. Maar inductie-koken is ook duurzamer voor de portemonnee: het schakelt automatisch uit wanneer je de pan er vanaf haalt. En wil je aan de kook, dan scheelt je dat zo’n 2-4 minuten. Ook handig bij een drukke agenda dus.

Heb je het over koken op gas, dan is de kans groot dat ook jij geen liefhebber bent van het schoonmaken van het fornuis. Hoe anders is dat bij inductie: wat schoonmaakmiddel, water en een doekje, en na een veeg of 5 blinkt ‘ie als nooit tevoren. Ook fijn: er bestaan tegenwoordig volop kookplaten met ingebouwd afzuigsysteem.

Koken als een chef

Zoals elke grote verandering is ook het overschakelen naar inductie gewoon even wennen. Er zal misschien wat gevloek bij de eerste kooksessies plaatsvinden. Het warmt nou eenmaal snel op en aangezien we dat niet gewend zijn moet je die standen even onder de knie krijgen. Maar dat kun je en je zult zien: na 2 of 3 keer koken wil je niet anders meer. Ook het argument om niet meer écht te kunnen wokken kan van tafel: inmiddels zijn er volop wokpannen voor inductie verkrijgbaar.

Over inductie-pannen

Nog meer over die pannen, want een volledige nieuwe pannenset aanschaffen dat doe je niet zomaar even. Test je oude pannen eerst met een magneet om te kijken of ze ook geschikt zijn voor inductie. Verder geldt: ook je gietijzeren braadpan kan gewoon nog gebruikt worden.

Enthousiast stalen pangebruiker? Er is een fabel dat het inbranden van pannen niet lukt bij inductie. Dat kan dus wel. Het enige waar je op moet letten is dat je niet van niets naar enorm moet gaan; bouw het langzaam op en dan kun je pannen zoals deze koekenpan ook prima inbranden op je inductieplaat. En zo brand je die pan dan in.

Waarom kunnen we slechter tegen alcohol als we ouder worden?

Is het gezond om je ontbijt over te slaan?

Alles wat je niet wist (maar wel wil weten) over bitterballen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties