Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 23 sep 2015
Leestijd: 3 minuten

‘Olifant Buba ziek door circusdierenwet’

De circusdierenwet pakt voor olifant Buba niet best uit. De nieuwe wet, die het vervoer en optreden van wilde dieren in het circus in ons land verbiedt, zorgde ervoor dat de olifant vorige week werd verbannen naar Duitsland. Maar daar werd ze volgens circus Freiwald ziek van heimwee, omdat ze haar vaste verzorgers miste. Ze at en dronk niet meer. Het circus besloot haar daarom maar weer naar Nederland te halen. „Nood breekt wet", zegt Gerard Guiking van het circus.

Averechts

Ook circus Renz Internationaal houdt zijn drie olifanten nog altijd in ons land, omdat de dieren volgens tourneemanager Willem van Heybeek veel te gevoelig zijn om zonder de familie verder te moeten leven. De wet werkt volgens de circussen averechts. „Deze wet komt dierenwelzijn niet ten goede. Dat wisten we al, maar Buba bewijst het nu", zegt Guiking. „Vanaf het moment dat ze weer bij haar verzorgers was, ging het beter."

Lees ook: Circussen houden wilde dieren ondanks optreedverbod

Gevoelig

Olifantenkenner Marjo Hoedemaker, die wereldwijd onder andere dierentuinen adviseert over dierenwelzijn, beaamt dat olifanten extreem gevoelige dieren zijn. „Circusolifanten zijn niet meer van deze tijd, dat voorop gesteld", zegt hij. „Maar haal je een olifant nu weg bij een familie waar hij vrijwel zijn hele leven al is, dan kan dat zeker gevolgen hebben. Als een olifant overstuur raakt, kan het dier inderdaad stoppen met eten en drinken."

Hoedemaker is niet tegen de circusdierenwet, maar zou wel graag een aanpassing zien. „De paar olifanten die in Nederland nog in een circus zitten, zijn rond de 40 jaar. Laat ze bij de familie die zij vertrouwen, zolang ze nog leven. Haal je een olifant toch weg, dan loop je het risico dat het dier wegkwijnt. Dat kan niet de bedoeling van deze wet zijn."

Lees ook: Olifant in circus nu op digitaal scherm te zien

Niet eens

Leonie Vestering van de stichting Wilde Dieren de Tent Uit, die zich hard heeft gemaakt voor deze wet, is het hier niet mee eens. „Olifanten zijn inderdaad gevoelige dieren, emotioneel en stressgevoelig. Daarom hadden de vaste verzorgers van Buba ook bij haar moeten blijven na de verhuizing." Als Buba in beslag wordt genomen, is Vestering ervan overtuigd dat ze niet zal wegkwijnen in een opvang. „In een opvangcentrum is zij in goede handen. Er zijn zelfs deskundigen die gespecialiseerd zijn in posttraumatische stress bij olifanten."

Handhaving

Het is aan de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) om de wet te handhaven. Zodra de olifanten vervoerd worden, is het circus volgens een woordvoerder van NVWA in overtreding. „Wij zullen hierop toezien, maar zeggen uiteraard niet van te voren waar en wanneer wij dit controleren."

Lees ook: Voorstander versus tegenstander verbod wilde circusdieren

Mocht een circus betrapt worden op het vervoer van een olifant, dan volgt niet automatisch inbeslagname. De NVWA zal de eigenaar van het dier verzoeken Nederland met het dier te verlaten, of de dieren onder te brengen op een locatie waar de dieren niet worden vertoond. Er wordt proces-verbaal opgemaakt en er kan een boete volgen. „In uiterste gevallen kan de NVWA de dieren meenemen", zegt de woordvoerder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.