Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 16 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

Iedereen mag straks taxichauffeur spelen

De taxiwereld gaat volledig op de schop, met als waarschijnlijke gevolg veel goedkopere ritprijzen, onbetrouwbare snorders en woedende taxichauffeurs.

Dinsdag werd een motie aangenomen om experimenten met innovatief taxivervoer ook in de grote steden in te voeren. Voor de landelijke gebieden is daartoe al besloten. Daar staat het ministerie van Infrastructuur en Milieu bijvoorbeeld taxi’s met gele nummerplaten toe. Dat zijn dus particulieren.

Lees ook: Taxibranche wil eens echt actie tegen Uber

Doordat staatssecretaris Mansveld instemde met het nieuwe voorstel, betekent dit dat er ook in steden als Utrecht, Amsterdam en Rotterdam minder strenge regels gaan gelden. Nu al rijdt UberPop met (nu nog illegale) particuliere chauffeurs rond en dat leidt tot veel onrust binnen de branche.

Kosten en moeite

Taxichauffeurs zijn bang dat als de regels worden losgelaten iedereen in feite een taxibedrijfje kan starten. En dat is een doorn in het oog van de huidige reguliere taxibranche. De chauffeurs van nu hebben met veel kosten en moeite allerlei vergunningen binnengesleept en die zien met lede ogen aan hoe de buurman of -vrouw straks ineens wellicht een concurrent is.

Lees ook: Taxichauffeur maakte al 30.000 selfies met klanten

Enkele jaren geleden werd juist besloten de regels in taxiland aan te scherpen. Dit werd gedaan om vooral in de grote steden het kaf van het koren te kunnen scheiden. Er waren te veel slechte, onbetrouwbare en niet-Nederlands sprekende chauffeurs. Om daar een einde aan te maken, werd de zogenoemde wet Toegelaten Taxi Organisaties (TTO) in het leven geroepen.

Taxichauffeurs moeten hierdoor aangesloten zijn bij een bedrijf dat zich aan allerlei regels moet houden en de vergunning kwijt kan raken als er te veel klachten over chauffeurs komen, of omdat die te veel verkeersovertredingen maken.

Lagere prijzen

Met het pleidooi van VVD, PvdA, GroenLinks en D66 om te experimenteren met andere vormen van taxivervoer, wordt er een bom onder die TTO-wetgeving gelegd. Dat zal ongetwijfeld leiden tot lagere prijzen, maar ook tot onbetrouwbare chauffeurs en taxiauto’s in slechte staat.

Lees ook: Taxichauffeurs rijden UberPopchauffeur klem

”In de motie staat dat er experimenten met innovatief taxivervoer toegestaan moeten worden. We weten niet wat ze daar nu precies mee bedoelen. Maar het zou echt onverantwoord zijn als er daadwerkelijk experimenten met snorders komen”, reageert Hubert Andela van KNV Taxi op de motie. ”De Kamer kan niet zomaar alle regels die de overheid zelf in 2011 heeft ingevoerd overboord gooien! Duizenden taxi-ondernemers hebben geïnvesteerd om aan die regels te voldoen. Je zou verwachten dat de overheid consistent zou zijn in haar eigen beleid.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.