Achter de schermen: hoe ga je om met het heringevoerde thuiswerkadvies?

Sinds 13 november moet iedereen die thuis kán werken, dat ook doen. In ieder geval zoveel mogelijk. Want sommige dingen kunnen niet ‘even’ via Teams en voor sommige mensen komen de muren wel heel hard op ze af. In onze nieuwe rubriek ‘Achter de schermen’ lees je hoe onze redacteuren omgaan met thuiswerken.

Elke week leggen we onze schrijvers een andere vraag voor. Deze is dat: hoe ga jij om met het heringevoerde thuiswerkadvies?’ Verslaggever Erik, redacteuren Julia, Tessa, Sharon, stagiaire Meike en eindredacteur Roos geven antwoord.

Achter de schermen: thuiswerken

'Lockdown altijd een te zwaar woord gevonden'

Erik Jonk

Erik Jonk

Verslaggever

„Ik heb het thuiswerken nooit als heel onprettig ervaren, dus ook nu kom ik er wel weer doorheen. Eerlijk gezegd ben ik íets productiever, zelfs, dan op de redactie. Al is het rechtstreeks contact met collega’s en slap geouwehoer bij de koffieautomaat natuurlijk heel wat waard en verhoogt dat de werkvreugde. Maar goed, vanaf het begin heb ik als standpunt genomen dat thuiswerken en corona in het algemeen mij persoonlijk niet zo treft. Ik woon alleen en heb daarom de tent niet te hoeven verbouwen.

Lockdown heb ik altijd een te zwaar woord gevonden, want ik heb nooit zoals in andere landen met een briefje over straat richting de supermarkt gehoeven. Ik realiseer me ook steeds dat ik geen cafébaas, bioscoopexploitant of artiest zonder werk ben hoor, maar zelf… even een onbekend aantal weken doorbijten maar weer. En dat ik bij een vroege start van de dag in m’n kloffie zonder de douche gezien te hebben de laptop open kan klappen: nee, da’s zéker niet vervelend.”

'Als ik het bont wil maken, kan ik beginnen vanuit bed'

Julia Onclin

Julia Onclin

Redacteur

„Voor mij is door het thuiswerkadvies eigenlijk niks veranderd. Aangezien ik een studie doe naast mijn bestaan als freelancer, hang ik vaak vooral in het weekend de journalist uit, waardoor ik eigenlijk altijd vanuit huis werk. Daarbovenop komt dat studeren tegenwoordig ook vooral online en op afstand is, dus verder dan een slackberichtje naar collega’s of de zwarte schermen van mijn medestudenten, die allemaal hun camera’s uit hebben, kom ik deze dagen niet.

Stiekem vind ik werken vanuit huis eigenlijk heel fijn. Ik ben op mezelf en kan met muziek aan prima mijn werk doen aan de keukentafel en als ik het echt bont wil maken en ik word wakker met breaking news, kan ik zelfs vanuit mijn bed snel een artikel schrijven. Het enige wat je mist als je altijd alleen thuiszit, zijn je collega’s. Even een babbeltje met elkaar, sparren bij de koffieautomaat of een grapje tussendoor.”

'Vreselijk'

Roos Ravensbergen

Roos Ravensbergen

Eindredacteur

„Ik vind het opnieuw ingevoerde thuiswerkadvies vreselijk. Thuiswerken is zeker fijn, maar ik was er net weer een beetje klaar mee. Twee dagen per week thuiswerken lijkt me voldoende. Maarja, kijk ons nu. Maar liefst vijf dagen thuis. Om dat toch leuk te maken (en om mijn privéleven goed te scheiden van mijn werkleven), doe ik een aantal dingen. Ten eerste wandel ik een halfuur voordat ik begin én nadat ik klaar ben. Zo kom ik echt thuis in een huis, niet in een kantoor. Daarnaast zoek ik vaak een andere werkplek op voor een dagdeel. Vanaf de lunch in een café, bijvoorbeeld, of net na de lunch verkassen naar de bieb.

Ook heb ik wat extra tijd om te sporten, dus dat benut ik. Na een dag thuiswerken voel je je altijd ietwat stroef, dus even kickboksen is een goede oplossing.”

'Maak gebruik van je vrijheid'

Tessa Ham

Tessa Ham

Redacteur
„Een tijdje terug realiseerde ik me dat ik op sommige thuiswerkdagen niet buiten kwam. Ik rolde dan uit bed, ging achter mijn laptop zitten tot de werkdag was afgelopen, om ‘s avonds op de bank te ploffen. Je kunt wel raden dat dat niet echt goed was voor mijn gemoedstoestand. Tegenwoordig probeer ik daarom iedere thuiswerkdag een uur te bewegen. Ik doe ‘s ochtends voordat ik begin een wandeling en bijvoorbeeld als ik een middagdip heb. Dat is namelijk ook meteen het voordeel van thuiswerken: je hebt meer invloed op je dagindeling. Gebruikmaken van die vrijheid, maakt een wereld van verschil. Voor mijn humeur én mijn productiviteit.”

'Twee vrije uurtjes zijn een cadeautje'

Sharon van der Werf

Sharon van der Werf

Redacteur

„Voor mij is het geen probleem om weer vaker thuis te werken. Ik heb een hoekje in de woonkamer omgetoverd tot thuiskantoor, waar ik heerlijk en geconcentreerd kan werken. Het is een creatieve hoek geworden met een roze muur, veel kamerplanten en een koffiezetapparaat binnen handbereik. Het thuiswerken bevalt mij vooral ook prima omdat ik anders twee uur per dag in de trein zou zitten. Die twee ‘extra’ vrije uurtjes die ik heb als ik vanuit huis werk, zijn elke dag weer een cadeautje.”

 

'Gebruik een beetje fantasie'

Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort

Redactiestagiaire

„Om te voorkomen dat ik door het thuiswerken in een sleur raak, zorg ik ervoor dat elke werkdag nét weer wat anders is dan de dag ervoor. De ene dag omarm ik het lekkere aan thuiswerken en zit ik van 9 tot 5 in mijn roze huispak met sloffen aan achter mijn laptop, de andere dag trek ik een outfit aan alsof ik wél naar kantoor ga en sta ik eerder op om mijn make-up te doen. De ene keer werk ik vanuit de keuken, dan bij de eettafel en soms vanaf de bank. Met een beetje fantasie heb ik dan heel de week ergens anders gewerkt.”

Elke week leggen we de redacteuren van Metro een andere stelling voor, die inhaakt op de actualiteit. Zo leer je het team beter kennen en krijg je een gezicht bij het merk. Wil je zelf een vraag voorleggen aan onze schrijvers? Dat kan! Stuur een mailtje naar [email protected], o.v.v. ‘Achter de schermen‘.

Achter de schermen: hoe gaat de Metro-redactie werkstress tegen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Achter de schermen: hoe ga je om met het heringevoerde thuiswerkadvies?
Sluiten