Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 4 jan 2016
Leestijd: 4 minuten

Arie Boomsma over Stijn (6), die een zij wil worden

Arie Boomsma neemt ons vanaf dinsdag weer mee in de wereld van mensen die ‘in het verkeerde lichaam zitten’. Deze keer ook Stijn (6) en Rens (11).

Voor het tweede seizoen Hij Is Een Zij volgt Arie Boomsma namens de KRO-NCRV zeven jonge transgenders. Eén van hen is opmerkelijk jong. In de aflevering van dinsdagavond zien we Stijn, 6 jaar en zielsgelukkig spelend in een jurkje. Op vakantie is Stijn een meisje, doordeweeks een jongen die met pijn in zijn buik uit school komt. Zijn ouders dubben met de vraag: hoe zullen we dat doen na de zomervakantie? Op verjaardagen is voor hen veel meer duidelijk: Stijn krijgt meisjescadeaus. Arie Boomsma over zijn tweede seizoen Hij Is Een Zij.

Arie Boomsma. / Foto: Nico Kroon

Nieuwe inzichten

Wat wil je de kijkers in het tweede seizoen laten zien?

Zeven indrukwekkende verhalen van transgenders. Vooral de toevoeging van twee transkinderen, Stijn (6) en Rens (11) geeft hele nieuwe inzichten. Het gaat bij transgenders niet om een keuze, maar om een identiteit.

Heb je ‘dingen’ voor het tweede seizoen anders aangepakt?

In dit nieuwe seizoen is er meer aandacht voor de omgeving. We hebben relaties aan het woord, ouders van transkinderen leggen uit waar zij allemaal tegenaan lopen, er is een huwelijksaanzoek… en we zijn wat meer in het ziekenhuis om die wondere wereld van operaties duidelijk te laten zien.

Mensen die je volgt in je programma hebben te maken met onbegrip. Hoe ging je zelf het programma in?

Open. Aan de eerste serie werkten we ruim een jaar, aan deze tweede zelfs anderhalf jaar. Als al dat werk mij één ding echt duidelijk heeft gemaakt is het dit: met genderdysforie word je geboren. Dat is niet iets wat je besluit, het zit diep van binnen.

Jurkje in de klas

Hebben de mensen die je volgt je verrast?

Zonder meer. Stijn die uiteindelijk als 6-jarige met een jurkje de klas in stapt, Eveline die als man wordt uitgenodigd op een zakencongres in Turkije en daar vervolgens als vrouw heengaat. Ouders die aangeven dat ze het eerder hadden moeten zien. De kwetsbaarheid en eerlijkheid verrast mij in positieve zin steeds weer opnieuw.

Liefdevol verhaal

Heb je getwijfeld of je het verhaal van Stijn, wegens zijn leeftijd, op televisie te brengen?

We zijn zeer nauw opgetrokken met zijn ouders. Zij bepalen wat we wel en niet draaien en hoe we het verhaal op televisie brengen. Dus de lichte twijfel was er alleen op papier, voordat ik Stijn en z’n ouders ontmoette. Hun verhaal is prachtig en vol liefde. Ik ben ervan overtuigd dat ze er veel mensen mee gaan raken.

De trailer van Hij Is Een Zij, seizoen 1:

Wat gaf de doorslag daarbij uiteindelijk? Het liefdevolle verhaal van zijn ouders?

Inderdaad. Zij hebben ook alle worstelingen, twijfels en vragen gehad. Maar ze richten zich op één vraag; is ons kind gelukkig? En als je Stijn dan ziet, zo blij, terwijl hij eerder met buikpijn thuiskwam. Er klopte iets niet. Nu wel. Dat is prachtig om te zien. Die ouders zijn helden. Stel het je maar eens voor, hoe je daar zelf mee om zou gaan, als je een kind had van die leeftijd. Wat zou je doen?

Er zullen mensen zijn die zonder een seconde van Hij Is Een Zij te hebben gezien, hun harde mening klaar hebben…

Ik hoop dat iemand ze dan de link naar Uitzending Gemist stuurt.

Wat brengt het tv-jaar 2016 je nog meer?

Later deze maand begint The Island, mijn eerste programma voor NET5. Dat wordt unieke televisie. Vijftien mensen worden op een eiland gedropt. Zonder water, vuur, voedsel of onderdak. Het is geen spel, ze kunnen geen voedsel of water verdienen, er wordt niemand weggestemd. Ze draaien alle beelden zelf, dus zonder camerateam of regisseur in de buurt. Ergens diep van binnen moet het nog in ons zitten, de kunst om te overleven. Zowel psychisch als fysiek is het een enorme uitdaging. Ik vind het een heel tof project om bij betrokken te zijn.

Hij Is Een Zij, vanaf morgenavond, 21.20 uur op NPO 3.

Bijzondere verhalen

Ook Martin (27) en Eveline (33) hebben in Hij Is Een Zij twee bijzondere verhalen. Martin werd man in seizoen 1 en heeft nu een blauwe slinger ‘hoera het is een jongen’ in de kamer hangen. Hij heeft inmiddels een vrouw in zijn leven en zit er daadwerkelijk uit als een man.

Martin. / Foto: Linelle Deunk

Eveline slikt na een lange eenzame zoektocht sinds januari hormonen en heeft daardoor een gelukkig 2015 achter de rug. Volgens de wet krijgt zij in het programma van Arie Boomsma een nieuwe naam en de letter V in haar paspoort. Mooie uitspraak: „Ik haal nu met een gerust hart een post pakketje met pumps op.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.