Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 20 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Holocaust-overlevende ontdekt dat broer nog leefde

Een Poolse man die dacht dat zijn broer tijdens de Tweede Wereldoorlog was omgekomen in een concentratiekamp, is er na tientallen jaren achtergekomen dat hij de Holocaust wel overleefde. Hij heeft nu voor het eerst diens zoon, zijn neef, ontmoet.

De toen 24-jarige Eliahu Pietruszka ontvlucht Polen in het jaar 1939 vanwege het uitbreken van WO II. Hierbij moet hij zijn familie achterlaten. Zijn ouders en een van zijn broertjes worden vermoord in een concentratiekamp. Zijn andere broertje, Volf, weet te ontsnappen.

Maar wanneer Volf later naar een werkkamp in Siberië wordt gestuurd, sterft hij alsnog. Tenminste, dat is wat Eliahu zijn hele leven gedacht heeft. Hij had dan ook nooit kunnen denken dat zijn broer de Holocaust wist te overleven en dat hij ooit oog in oog zou staan met zijn neefje, de zoon van Volf.

Een nicht van Eliahu deed onderzoek naar de stamboom van haar familie en ontdekte in een database een getuigenisformulier van een Holocaust-herinneringscentrum in Israël. Ze stuurde haar neef – de kleinzoon van Eliahu – het bericht dat ze een familielid had gevonden, ergens in Rusland.

Ontmoeting

De kleinzoon sloeg aan het googelen en kon de adresgegevens van dit familielid – Volf Pietruszka – achterhalen. Hij bleek echter in 2011 overleden. Dit was uiteraard een enorme schok voor Eliahu die er van overtuigd was dat zijn broer tijdens de Tweede Wereldoorlog stierf.

De kleinzoon van Eliahu wist in contact te komen met de enige zoon van Volf, Alexandre (66) die nog in hetzelfde huis woonde. Hij zette zijn 102-jarige grootvader achter de computer om met zijn neef te skypen. Twee weken later ontmoetten oom en neef elkaar.

https://www.youtube.com/watch?v=fqM1pnYCovM

Eliahu vindt het fijn dat hij eindelijk weet wat er met zijn broer is gebeurd. Toen hij zijn neefje vroeg waarom Volf niet eerder aan de slag was gegaan met het getuigenisformulier, antwoordde hij dat zijn vader dacht dat zijn broer al dood was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.