Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 18 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

‘Hoe harder, hoe beter, tot het fout gaat’

Eén knal en in een fractie van een seconde veranderde het leven van Anthony Ruys drastisch. Hij verloor zijn bedrijf en moest meerdere keren geopereerd worden. Vorig jaar in de dagen voor de jaarwisseling stak de nu 25-jarige Ruys een Cobra 6 af, een illegaal stuk vuurwerk. Het ding ontplofte te snel en Ruys verloor zijn duim. „Ik had een eigen tegelzetbedrijf. Maar als tegelzetter heb je je duim nodig.”

Toename

Ondanks dit soort gruwelverhalen van vuurwerkslachtoffers, blijft Illegaal vuurwerk in ons land populair. De politie heeft dit jaar zelfs al meer illegaal vuurwerk in beslag genomen dan een jaar eerder. Tot en met vorige week staat de teller op ruim 38.000 kilo, zo blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie. In 2014 was dit tot en met deze zelfde week ruim 29.000 kilo.

‘Harder is beter’

Ruys kocht vorig jaar twee pakjes illegale Cobra’s, vuurwerk met de kracht van een handgranaat. „Waarom dat leuk is? Tja. Hoe harder, hoe beter, dacht ik toen”, zegt Ruys. „Het is net als met autorijden. In een Porsche wil je ook 200 kilometer per uur rijden. Tot het fout gaat.”

En fout ging het. „Het was na een avondje stappen, 27 december. Mijn eerste stuk illegaal vuurwerk. En meteen het laatste”, zegt Ruys. „Ik legde het vuurwerk nog wel op de grond voor het afsteken, maar er was meteen een klap. Ik rende weg en dacht in eerste instantie dat er alleen een klein scheurtje in mijn duim zat, zo voelde het. Maar mijn duim hing aan een paar pezen te bungelen.”

Shock

Ruys rende naar huis en daar begon de ernst door te dringen. „Ik raakte in shock. Mijn broer heeft me opgevangen, mijn nek ondersteund en zo ben ik naar het ziekenhuis gebracht.” De duim van Ruys was niet meer te redden. „Als je zoiets hoort, geloof je het gewoon niet. Mijn bedrijf ben ik kwijt en ik ben nog steeds aan het revalideren.”

Operatie

Of Ruys ooit weer aan de slag kan als tegelzetter is niet te zeggen. Drie maanden geleden werd zijn wijsvinger op de plek van zijn duim gezet, zijn middelvinger verhuisde naar de plek van de wijsvinger en ook de ringvinger schoof een plaatsje op. „De toekomst zal uitwijzen of dit ervoor zorgt dat ik weer als tegelzetter aan de slag kan.”

Om anderen te waarschuwen, geeft Ruys deze weken voorlichting op basisscholen. „Ik dacht: mij kan niks overkomen. En heel eerlijk: als ik voorlichting op school had gehad, was dit mij nog steeds gebeurd. Maar ik wil toch proberen anderen te waarschuwen met mijn verhaal. Als er dertig kinderen in een klas zitten en er luisteren er maar vijf, zijn dat er toch vijf.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.