Aanklacht Maria Montessori

S.F.Mohamed 12 jul 2017

Beste ouders,
Het is voor uw kinderen niet leuk dat ze niet op de klassenfoto staan. Ik begrijp dat u als ouders actie heeft ondernomen. Wat ik niet begrijp is waarom u ervoor gekozen heeft om de school aan te klagen.
Een school plant de verschillende activiteiten (schoolreis, ouderavonden, schoolfotograaf, sportdag, camp etc.) voor een heel schooljaar in. Daarbij wordt onder andere gekeken naar het weer, beschikbaarheid van personeel, wensen van ouders, lesuren, financiën en beschikbaarheid van faciliteiten. Het kan voorkomen dat een geplande activiteit niet uitkomt met de wensen van alle betrokkenen. In uw geval was de schoolfotograaf gepland op de dag van het offerfeest. Ik kan me niet voorstellen dat de school dit expres heeft gedaan.
De medewerkers van een school handelen altijd in het belang van een kind. Uit ervaring weet ik dat docenten (ongeacht type onderwijs) 100% voor hun leerlingen gaan. Het kan daarbij voorkomen dat er dingen mis gaan. In dit geval zou communicatie en samenwerking kunnen helpen door bijvoorbeeld van te voren oplossingen aan te dragen. De school heeft aangeboden om de klassenfoto’s in de ochtend te laten maken zodat de Islamitische kinderen daarna het offerfeest kunnen vieren. Dit laat zien dat de school wel meedenkt en flexibel is.
Het kan zijn dat u het niet eens bent met de oplossing en de gang van zaken. U heeft er nu voor gekozen om de school aan te klagen. Dit heeft gevolgen voor de docenten die daar werken. Stel u zich eens voor al die juffen en meesters die dagelijks met hart en ziel de kinderen onderwijzen en die te maken hebben met een enorme werkdruk krijgen te horen dat de school wordt aangeklaagd. Ik vraag me af welke boodschap dit afgeeft.
Ik kan mij indenken dat u met de aanklacht wil afdwingen dat er rekening wordt gehouden met islamitische leerlingen. Dit had ook op een andere manier gekund door bijvoorbeeld actief deel te nemen in de Ouderraad. Door op een positieve manier mee te denken met de school kunnen de belangen van alle leerlingen behartigd worden. Daarmee laat je aan de kinderen zien hoe je op een goede manier kan samenwerken en zaken kunt oplossen. U heeft de aanklacht nu gewonnen, maar u heeft daarmee een hoop negativiteit veroorzaakt.