Voor jou tien anderen

Sanne Dekker 29 aug 2016

Mijn veterdiploma heb ik nooit gehaald. Dat diploma kreeg je als je op de basisschool kon aantonen dat je veters kon strikken. Het diploma bestond uit een tekening van een schoen met daar een touwtje doorheen als veter. Zo kon je laten zien dat je ze écht kon strikken. Dat was natuurlijk hartstikke leuk, behalve voor mij, want ik was verlegen.

Dus leek het mij beter om gewoon maar zonder veterdiploma door het leven te gaan. Elke keer als ik in de slaapkamer van mijn beste vriendin kwam, zag ik die van haar hangen, ingekleurd met regenboogkleuren, prijkend aan de muur. Maar dat aan moeten zien was nog altijd minder erg dan mijn vinger opsteken en de vraag stellen: ‘Juf, mag ik mijn veterdiploma halen?’

Ik weet van mezelf dat ik verlegen ben en ik heb het altijd gewoon kunnen accepteren. Het heeft mijn eerste levensjaren ook niet voor grote problemen gezorgd. Mijn zus deed alles drie jaar eerder, dus met vragen kon ik altijd bij haar terecht. Zo kwam ik zelf nooit voor verrassingen te staan. Tot ik ging studeren.

Ik leer nu niet alleen een vak, ik leer ook mezelf staande houden in deze maatschappij. Hoe verkoop je jezelf? Hoe verleg je je grenzen? Op wat voor manier ben jij speciaal? Elk semester zit er minstens één vak bij dat hier om draait. Tegenwoordig is dat natuurlijk nodig; er is veel concurrentie en er zijn weinig banen. Het is dus goed om het te leren, maar ik vind het doodeng.

Is er in deze wereld dan nog wel plek voor iemand zoals ik? Voor mij zullen er waarschijnlijk altijd tien anderen zijn die sterker in hun schoenen staan. Ik ben iemand die het liefst wegloopt voor grote confrontaties. Ik hoef niet zo nodig een competitie te maken van mijn leven. Maar het gaat allemaal niet zo makkelijk meer en de druk die op jongeren wordt gelegd, wordt alsmaar groter. Het begint nu ook wel op te vallen waar die druk toe leidt. Zo hoor je tegenwoordig steeds meer verhalen over jongeren met een depressie of zelfs een burn-out.

Is dit nou echt de juiste manier van leven? Is dit nou een fijne toekomst? Ik ben benieuwd hoe de combinatie ‘jezelf verkopen’ en ‘verlegen zijn’ voor mij zal uitpakken. Hopelijk voor mij geen depressie of burn-out, zodat ik kan laten zien dat je er best kunt komen. Ook zonder veterdiploma.