Where is the love?

Rosanne Kars 20 dec 2016

Berlijn… de westerse wereld wordt weer opgeschrikt door een verschrikkelijke aanslag. Op sociale media barst het meteen los, terwijl er nog niet veel bekend is over eventuele daders. Reacties over vluchtelingen gaan (zoals tegenwoordig bijna met elk onderwerp) weer de ronde. De vijand wordt binnengehaald en eigenlijk moeten alle vluchtelingen maar oprotten, want dit zijn de dingen die ervan komen. Die mensen zijn duivels, horen niet in deze samenleving thuis en moeten de problemen in hun eigen land maar eens gaan aanpakken. Want moslims, ja moslims zijn allemaal hetzelfde: gewelddadig en potentieel terrorist.

Terwijl er op sociale media mensen zich afvragen waar het heen gaat met de wereld, met deze haat, vraag ik me dat ook af. Niet alleen vanwege die aanslag, maar ook vanwege de verschrikkelijke generalisatie die tegenwoordig wel steeds meer een trend lijkt te worden. Zoals het nummer ‘Where is the Love?’ van The Black Eyed Peas ons al leerde: ‘But if you only have love for you own race, then you only leave space to discriminate. And to discriminate only generates hate, and when you hate then you’re bound to get irate.’

Er wordt gedaan alsof haat alleen maar bestaat als er fysieke slachtoffers vallen. Haat zit echter niet alleen in de ‘grote’ dingen, zoals een aanslag. Haat begint veel kleiner. Haat begint met de manier waarop je naar andere mensen, naar andere bevolkingsgroepen kijkt. Haat is niet alleen met een vrachtwagen op een onschuldig publiek inrijden, haat is ook alle vluchtelingen haten om wie ze zijn.

Begrijp me niet verkeerd: ik vind het vreselijk wat er gebeurd is in Berlijn, maar het is raar om dezelfde bevolkingsgroepen die op de vlucht zijn voor zulke aanslagen, de schuld van dit soort dingen te geven. Wij maken eens in de zoveel tijd een aanslag ‘mee’, voor sommigen is/was dit de realiteit van de dag. Noem me naïef, dom of een linkse rakker, ik geloof nog altijd dat er één ding sterker is dan haat: Liefde. En voor de mensen die het dat onzin vinden, mogen me gaan vertellen wat haat en oorlog voor goeds hebben gedaan in de geschiedenis van de mens. Laat haat niet het leven regeren, de haat heeft al bewezen voor vreselijke dingen te zorgen. Hef het hoofd op en laat de liefde zien #ich #bin #ein #Mensch.