Sleepwet, wat is dat nou echt?

P.A. van Ham 2 nov 2017

Het blijkt dat mensen hierover verdeeld zijn. Maar eigenlijk zou iedereen tegen moeten zijn. Het argument “ik heb niks te verbergen” is flauwekul, een non-argument. De meesten hebben niets te verbergen, maar dat betekent niet dat de overheid zomaar alles mag inzien. Laten we de sleepwet vergelijken met de wereld buiten internet. De sleepwet betekent dat de AIVD en MIVD een hele straat of zelfs wijk kan afzetten, alles en iedereen die er in of uit gaat wordt gevraagd zich te identificeren en met welke reden je er komt of gaat. Brieven en pakketten worden opengemaakt en geïnspecteerd. Dit is wat de sleepwet feitelijk inhoudt.

Nog niet overtuigd? Ook als je niets te verbergen hebt kan je onterecht beschuldigd worden om de brieven die je krijgt. Stel, je gaat van een fulltime baan naar een parttime baan om meer tijd voor je kinderen te hebben. Dat je minder werkt en dus ook minder verdient wordt per post bevestigd, en de AIVD heeft dat gelezen. Omdat je minder salaris krijgt is er twee maanden later net niet voldoende saldo om de energierekening te betalen. Je krijgt een herinnering. Ook die leest de AIVD. Nou, misschien is er iets aan de hand. Zou het kunnen dat je opeens wiet teelt om het mindere salaris op te vangen? Zit je misschien bij de georganiseerde misdaad? Laten we jouw wat scherper in de gaten houden. Er is niets aan de hand, maar door de sleepwet kan je “zonder dat je iets te verbergen hebt” wel degelijk aangemerkt worden als persoon van interesse.

Zie je de sleepwet alsnog zitten? Nog een vergelijking dan. Je bestelt leuk speelgoed voor de verjaardag van jouw kinderen of een neefje of nichtje. Een paar maanden later bestel je een vibrator en wat lingerie voor jezelf of partner als idee om het sexleven met je partner te verbeteren. Ook dit wordt geopend door de AIVD. Maar deze combinatie kan ook anders geïnterpreteerd worden. Jij komt ook nu op een lijst van interessante personen.

Is dit wat je wil? Want dit is wat de sleepwet doet in real life.